|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zdraví
Dobrého vývaru docílíte pouze s kvalitními surovinami  

Domácí vývar je lék. Jak udělat ten správný?

18. října 2019 08:30 / Shutterstock
 29   0
Říkaly to už naše babičky. Vývar je prostě grunt. Ať už si zvolíte kuřecí, slepičí či hovězí, pokaždé tělu dodáte důležité živiny, minerální látky a také vitamíny. A příznivé účinky masového vývaru potvrzují i mnozí odborníci.

Polévky jsou zdravé, moc se po nich netloustne a navíc díky tomu, že nás zasytí, můžeme dalšího chodu sníst výrazně méně. Ale polévky můžeme podávat i jako hlavní jídlo. Některé se dokonce dají označit za lék. Takovým případem je právě silný masový vývar a to jak kuřecí, tak i hovězí. Pojďme se podívat, jak našemu tělu masový vývar pomáhá. 

Co všechno dokáže masový vývar?

  • Zasytí vás na delší dobu, díky tomu nebudete mít pořebu sníst další jídlo.
  • Neobsahuje mnoho kalorií. Když odstraníte tuk, je vhodný i při dietách.
  • Podporuje látkovou výměnu.
  • Obsahuje mnoho minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo).
  • Zelenina v něm obsažená poskytuje tělu vitamin E i betakaroten.
  • Kuřecí vývar snižuje krevní tlak a omezuje riziko vzniku aterosklerózy, ale pozor. Nesmí být přesolený.

  • Posiluje imunitu.
  • Detoxikuje játra.
  • Je skvělý při nachlazení a chřipce.
  • Bojuje s různými záněty v těle a je vhodný pro pacienty, kteří mají problémy s nechutenstvím.
  • Vývar z kostí je bohatým zdrojem vápníku a fosforu a prospívá kloubům.

Jak udělat ten správný vývar?

U dobrého vývaru platí tak, jako v celé gastronomii, čím kvalitnější suroviny, tím lepší výsledek. Vždy musí být suroviny čerstvé. Zapomeňte na nahnilou zeleninu či staré maso. Vývar není bažina, ve které můžeme utopit a rozvařit cokoliv, co nám přijde pod ruku.

Připravit opravdu dobrý vývar není vůbec složité. Jen to vyžaduje čas a péči. Správný masový vývar se vaří několik hodin na mírném ohni. Nemusí probublávat. Můžeme jej připravovat při teplotě mezi 86-95 stupni C, kdy se uvolňují všechny aromatické látky, pomalu se rozpouští kolagen a přitom vývar zůstává krásně čirý.

Hotový vývar přeceďte přes jemné síto do čistého hrnce. Nechte minutu přejít varem a rychle zchlaďte. Takto připravený vývar můžeme i zmrazit.

Se zeleninou do vývaru je to velmi individuální, každý má rád něco jiného, ale petrželkou či pažitkou nikdy nic nepokazíte. Zkusit můžete i libeček, má specifickou chuť a dodá vývaru velmi příjemné aroma. (Dále čtěte: Používat bujonové kostky, nebo se jim raději obloukem vyhnout).

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu