Domácí vývar je lék. Jak udělat ten správný?
Polévky jsou zdravé, moc se po nich netloustne a navíc díky tomu, že nás zasytí, můžeme dalšího chodu sníst výrazně méně. Ale polévky můžeme podávat i jako hlavní jídlo. Některé se dokonce dají označit za lék. Takovým případem je právě silný masový vývar a to jak kuřecí, tak i hovězí. Pojďme se podívat, jak našemu tělu masový vývar pomáhá.
Co všechno dokáže masový vývar?
- Zasytí vás na delší dobu, díky tomu nebudete mít pořebu sníst další jídlo.
- Neobsahuje mnoho kalorií. Když odstraníte tuk, je vhodný i při dietách.
- Podporuje látkovou výměnu.
- Obsahuje mnoho minerálních látek (draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo).
- Zelenina v něm obsažená poskytuje tělu vitamin E i betakaroten.
- Kuřecí vývar snižuje krevní tlak a omezuje riziko vzniku aterosklerózy, ale pozor. Nesmí být přesolený.
- Posiluje imunitu.
- Detoxikuje játra.
- Je skvělý při nachlazení a chřipce.
- Bojuje s různými záněty v těle a je vhodný pro pacienty, kteří mají problémy s nechutenstvím.
- Vývar z kostí je bohatým zdrojem vápníku a fosforu a prospívá kloubům.
Jak udělat ten správný vývar?
U dobrého vývaru platí tak, jako v celé gastronomii, čím kvalitnější suroviny, tím lepší výsledek. Vždy musí být suroviny čerstvé. Zapomeňte na nahnilou zeleninu či staré maso. Vývar není bažina, ve které můžeme utopit a rozvařit cokoliv, co nám přijde pod ruku.
Připravit opravdu dobrý vývar není vůbec složité. Jen to vyžaduje čas a péči. Správný masový vývar se vaří několik hodin na mírném ohni. Nemusí probublávat. Můžeme jej připravovat při teplotě mezi 86-95 stupni C, kdy se uvolňují všechny aromatické látky, pomalu se rozpouští kolagen a přitom vývar zůstává krásně čirý.
Hotový vývar přeceďte přes jemné síto do čistého hrnce. Nechte minutu přejít varem a rychle zchlaďte. Takto připravený vývar můžeme i zmrazit.
Se zeleninou do vývaru je to velmi individuální, každý má rád něco jiného, ale petrželkou či pažitkou nikdy nic nepokazíte. Zkusit můžete i libeček, má specifickou chuť a dodá vývaru velmi příjemné aroma. (Dále čtěte: Používat bujonové kostky, nebo se jim raději obloukem vyhnout).