Blíží se Svatomartinské hody: Jak se slaví v Evropě?
Tradice, zvyky a rituály patří k lidstvu od nepaměti. Lidé si tak zpříjemňovali náročné živobytí a pomocí zažitých rituálů dávali životu řád. Mnohé ze symbolů a zvyků jsou přitom spíše praktické než magické.
Martinské ohně
V mnoha zemích křesťané naštěstí zcela nevymýtili tradiční pohanské zvyky. V germánských zemích se tak během svatomartinských oslav zapalují ohně. V předvečer svátku svatého Martina hoří vatry v Porýní, Holandsku a Belgii. Plameny mají být díkem za ukončenou sklizeň a prosbou o ochranu v přicházející zimě. Ohni byla připisována očišťující síla. Dříve se kromě velkých ohňů zapalovaly také louče, se kterými lidé procházeli osady a města.
Průvody v Německu
Lampiónové průvody jsou připomínkou pradávných pochodů s loučemi. V německých městech obvykle jdou v čele průvodu koně a vojáci v červeném kabátci s mečem u boku. Do rytmu jim hraje kapela a vybízí ke zpěvu. K průvodu patří také husy v klecích. Pokud se průvod koná na vesnici nebo v menším městečku, bývá zakončen fatrou, u které také čeká muž představující ubožáka a Martin na koni se s ním podělí o svůj kabátec. Po skončení průvodu dostávají děti cukroví, ovoce a ořechy z letošní sklizně. Dospělí ochutnávají svařené víno.
Francouzské beaujolais nouveau
Třetí listopadový čtvrtek se ve Francii vždy otevírají sudy a lahve mladého vína beaujolais nouveau. Vinaři z oblasti Beaujolais exportují 40 procent produkce nového beaujolais. Míří zejména do Japonska, Spojených států a Německa. Oficiální začátek degustace nového beaujolais nastává o půlnoci v obci Beajeu, kam za touto událostí přijíždějí tisíce lidí z celého světa. Listopadové hody jsou tak ve Francii velmi úzce propojeny právě s vínem a jeho degustováním. Oslavy mladých vín mají také v Rakousku, v Itálii i v dalších vinařských zemích.
Chorvatsko
Sv. Martin je v Chorvatsku velmi populární světec. Tamním oslavám se říká Martinje. V severochorvatských krajích se peče husa s těstovinami, podávají se škvarky i vinařský guláš. Největší důraz se klade na křest mladého vína za doprovodu tamburašů. Veselí doprovází také svatomartinské oslavy v Istrii, kde křest vína doprovází místní speciality - brudety, skopové maso s kapustou, ryby, sýry a pečené kaštany. Oslavy se mnohdy protáhnou i na několik dní. Hraje živá muzika, zpívá se a tancuje. V době svatomartinských oslav se konají také vinařské přehlídky.
Polsko
Už po staletí patří k polské svatomartinské tradici specialita z Poznaně - mákem a ovocem plněný rohlík. Ten se s oblibou peče téměř celý listopad a většina Poláků ho zbožňuje. Módní je ale také husa. Ta polská je krmená ovsem a její maso má díky tomu výjimečnou chuť. (Dále čtěte: Jak poznáte kvalitní maso od toho nekvalitního).