Potraviny, které znehodnotíte skladováním v lednici
Je celá řada potravin, jejichž charakteristiky se v ledničce změní. Nejčastěji ztratí chuť, klesne jejich kvalita nebo rychleji zestárnou. Pojďme se podívat na ty, které by jste opravdu do lednice nikdy dávat neměli a proč.
Olivový olej
Dáváte olivový olej do lednice, protože je drahý, tak aby se nezkazil? Chyba. Při nízké teplotě se panenský olivový olej postupně kondenzuje a houstne. Nejlepší je uchovat lahev v tmavé chladné místnosti.
Brambory
Brambory mají sice být v chladu, ale nikde ne v lednici. Škrob, který je v bramborách obsažený, se při nízkých teplotách rychleji mění na sacharidy. Dejte je do papírového sáčku na chladné a temné místo. Pozor. Nikdy je neuchovávejte v neprodyšném igelitovém sáčku.
Česnek a cibule
Stejné je to s česnekem. V lednici časem zmoučnatí. Mějte ho stejně jako brambory ve tmě a na chladném místě. Stejně tak cibuli, které ukládání do chladničky rovněž neprospívá. Vlhkost obsažená v cibuli ve velkém chladu zmírní její charakteristickou chuť a navíc začne cibule plesnivět. Pokud možno neskladujte brambory, česnek a cibuli v jedné nádobě, ale vždy zvlášť. Esence, které potraviny vylučují, mají na ty druhé destruktivní vliv.
Bazalka
Nevěřte, že v ledničce vydrží déle. Naopak ji tam zničíte, vtáhne do sebe pachy všeho, co máte uvnitř. Ve sklenici s vodou vydrží déle čerstvá. Na zimu, kdy neroste, si připravte malé dávky do mrazáku.
Exotické ovoce
Ani to do ledničky nepatří. Kvalita pomerančů, citrónů a limetek v chladu klesá, jsou přece z tropů či subtropů. Při pokojové teplotě zůstanou dlouho beze změny. Ani avokádu neprospívá, když jej šoupnete do lednice. V obchodech totiž většinou koupíme ještě nezralé plody, které v chladu své dozrávání zastaví.
Banány
Tohle ovoce vždycky nechávejte dozrát mimo ledničku, jinak vám banány zčernají. Pokud chcete, aby rychleji dozrály, nechte je v papírovém sáčku při pokojové teplotě. V opačném případě je uchovávejte na chladném a tmavém místě.
Rajčata
Rajčata do ledničky rovněž nepatří. Důvodem je působení chladného vzduchu, který zastavuje proces jejich dozrávání, a tím zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček a ty se pak stávají moučnatými.
Okurka
Okurka obsahuje velké množství vody a v lednici rychle změkne a brzy se kazí. Navíc tímto skladováním ztrácí chuť a aroma. V suché chladné spíži vám okurka vydrží v pěkném stavu i dva týdny.
Med
Ani med do lednice nepatří. Po čase v ní začne cukernatět a později může ztratit i svou chuť. Nemusíte se bát ho skladovat při pokojové teplotě.
Káva
Ve snaze zachovat aroma čerstvě umletých zrnek kávu skladujete v lednici? Nedělejte to. I v těsně uzavřeném sáčku káva stejně jako jiné potraviny vstřebá pachy dalších potravin a pozbývá tak na kvalitě. (Dále čtěte: Nejčastější chyby při skladování a podávání sýrů. Neděláte je také).