|  STYL
pá 28. června, svátek má Lubomír, zítra Petr α Pavel
Zdraví
Sáhněte po přírodních antibioticích 

Přírodní antibiotika: Po kterých potravinách sáhnout při nachlazení?

27. října 2019 15:02 / Pixabay
 0   0
Antibiotika, tedy hovoříme-li výhradně o těch přírodních, mohou pomoci v léčbě mnoha zdravotních obtíží. Ať už krátkodobých či dlouhodobých. Jenže aby byl úspěch zaručený, musíme vědět, kdy jaký přírodní prostředek použít.

Byliny mohou léčit záněty v těle, které se nejprve mohou projevovat běžnějšími nemocemi, jako je angína, chřipka či záněty močového měchýře. Bez ohledu na roční dobu. Ve všech těchto a podobných případech jde o zánět v těle, který stahují ledviny. Tím pádem jde o zhoršené fungování ledvin, byť nejde o přímou nemoc ledvin či postižení tohoto duálního orgánu.

Bylinky slouží k léčbě nachlazení už od nepaměti. K nejoblíbenějším a současně nejúčinnějším patří např. rozmarýn, tymián, estragon, mateřídouška, saturejka, oregano, bazalka, šalvěj nebo lékořice. Pokud byste chtěli docílit co největšího efektu, vyzkoušejte místo čaje třeba olej, sirup nebo tinkturu. Vyrobit si je můžete i sami doma. V bylinkářství vám s návodem poradí.

Nejsilnější přírodní prostředky

Česnek

Užíváme jej ve zvýšené míře v době nemoci. Pokud ho nepokoušeme, stačí jej polknout či přidat do jídla. Případně sáhnout po kvalitním a čistém potravním doplňku. Stroužek česneku spolknutý před spaním je lepší než paralen či aspirin, a navíc zajistí tělu odolnost vůči vnějším bakteriím.

Hřebíček

Je vhodné rozdrtit jej v ústech zejména při angíně (není nutné polykat – nepotřebnou rozžvýkanou hmotu jednoduše vyplivneme). Pomůže také při akutní bolesti či zánětu zubů.

Jitrocel

Vyžene z těla horečku i zánět. Nasbírejte si jej ještě teď venku, prosypte cukrem a dejte na okenní parapet. Jakmile pustí šťávu, přeceďte jej a můžete užívat při obtížích.

Léčba nemocí

Kašel

Vyléčí ho silné odvary z máty, slézu, lípy, jahodníku, jitrocele, divizny, podbělu a fenyklu. Zde jde o působení duálního orgánu na duální orgán. Ledviny kontra plíce. Je proto třeba věnovat péči oběma těmto orgánům. Potřebujete se zbavit kašle během několika hodin? S naším senzačním sirupem se vám to povede.

Odřeniny, rány, úrazy

Rychlé pomoci od bakterií na povrchu se říká antiseptikum. Ideální pro tento účel je slivovice či česnek naložený v soli. Tím potřeme ránu a vypálíme nežádoucí bakterie, co by rády živořily v otevřené ráně či v krevním oběhu nositele. Následně můžeme používat obklady z kostivalu, heřmánku, svízele, zlatobýlu, hřebíčku, třezalky či konopí. Vývar z byliny smícháme s medem a tím ránu pravidelně potíráme. Med má totiž rovněž antiseptické účinky, a navíc urychluje hojení.

Popáleniny

Všeobecně zde pomáhá léčba medem. Akutně pak může pomoci máslo, jež navíc regeneruje pokožku. Případně lze využít i obyčejné brambory. Ty nakrájíme na plátky a opakovaně přikládáme na postižená místa (třeba i šestkrát denně). Škrob z brambor totiž léčí případné puchýřky. K léčbě po zasažení ohněm poté pomohou masti z bylin: z měsíčku, heřmánku, aloe vera či konopí. Tělu je pak během hojení nutné dodat vitaminy C a E a rovněž i zinek. 

Omrzliny

Vlažná a následně i teplá voda, kafrová mast či koňak nebo teplé víno mohou být skvělou první pomocí. Následnou léčbou je pak vhodný obklad z octa. Ten se ředí v poměru 1 : 3 s vodou a na postižené místo se přikládá po dvou hodinách. Na promrzlé rty je vhodný med, případně rakytníkový, lněný či konopný olej. Pomůže i zvýšená konzumace jablek, ovesných vloček a lněných semínek.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu