|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Ostatní
Věděli jste, že pepř patří k léčivým kořením?  

Nejpoužívanější koření v naší kuchyni a jeho pozoruhodné účinky na naše tělo

12. října 2019 12:58 / Shutterstock
 0   0
Pepř je plodem pepřovníku černého, který pochází z Indie a dnes se pěstuje i v dalších subtropických a tropických zemích. Podle některých zdrojů jich existuje asi dva tisíce druhů. V Evropě se poprvé objevil ve čtvrtém století, kdy ho Alexandr Makedonský přivezl ze svého indického tažení.

Pepř je součástí mnoha pokrmů. Ne všichni ale vědí, že jde i o léčivé koření, které má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. 

Přírodní afrodiziakum

Pepř má na naše tělo stimulující účinek. Má tendenci zvyšovat krevní tlak a podporuje krevní oběh. Tím pádem způsobuje i lepší prokrvení intimních partií. Zlepšuje také významně citlivost na vnější podněty. Od nepaměti se tedy používá v různých „nápojích lásky“. Stejný význam má použití pepře i ve známém nápoji „Bloody Mary“.

Nachlazení

Jestliže se o vás pokouší nachlazení, nebo už dokonce máte rýmu, může být použití pepře velmi užitečné. Pepř totiž prohřívá naše tělo. Jak prokrvuje sliznice, snadněji se uvolňuje rýma. Pepř se podílí i na snadnějším odkašlávání. Přirozenou reakcí těla na konzumaci pepře je také pocení, což se dá dobře využít právě v období nemoci, zvlášť u osob, na které nepůsobí jen pití teplého čaje.

Trávení

Přidávání pepře do pokrmů nemá za následek jen zlepšení chuti, ale také usnadňuje trávení. Pepř obsahuje silice, které pomáhají tvorbě slin a trávicích šťáv. Trávení se každopádně urychluje, jídlo není zdaleka tak těžké, jako by bylo jídlo bez pepře. Osoby, které mají problém s příjmem potravy, mohou díky pepři dostat větší chuť k jídlu. Pepř působí v našem trávicím ústrojí i mírně dezinfekčně, a proto působí pozitivně i proti nadýmání.

Nízký tlak

Jak už bylo řečeno, pepř zvyšuje krevní tlak a může tedy být přírodním lékem na tento problém. Osoby s nízkým krevním tlakem mají také často potíže s ledovými končetinami. I jim může rozumná konzumace pepře přinést zlepšení jejich potíží.

Kdo by se měl pepři vyhnout?

  • Vyhnout by se měli pepři osoby s vysokým krevním tlakem.
  • Těhotné ženy by měly příjem pepře omezit.
  • Problematický může být pepř pro lidi, kteří mají sklon ke vzniku žaludečních vředů.
  • Pepř také není vhodný pro děti a pro osoby, které užívají antibiotika.

Pepř není každopádně vhodný ke konzumaci ve vysokých dávkách. Chcete-li využít jeho léčivých schopností, nepřekračujte běžnou dávku, kterou byste dali do jídla. Jako i v jiných případech, i zde platí, že více neznamená vždy lépe. Zejména dlouhodobé užívání vysokých dávek by mohlo být kontraproduktivní. Labužníci pozor. Vyzkoušeli jste již tuto neobvyklou kombinaci kávy?

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu