|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Afty jsou velmi nepříjemné a bolestivé  

Zbavte se aftů v ústech pomocí triků, které na ně zaberou během 24 hodin

08. října 2019 10:36 / Shutterstock
 3   0
Kolikrát jste se přistihli při tom, jak okusujete konec pera či tužky? Je to zlozvyk, který může přispět ke vzniku aftů v ústech. Jedná se o nepříjemné onemocnění, které je bolestivé a často se vrací.

Afty nejsou nebezpečné, nejsou ani neléčitelné a hlavně existují mnohé příčiny jejich vzniku. Vytvářejí se především u lidí s oslabeným imunitním systémem a jsou způsobeny v důsledku působení kvasinky Candida albicans, která se přirozeně nachází v ústech. Pokud není imunitní systém oslabený, dokáže zabránit šíření kvasinek, a tedy i infekci. Na druhé straně, pokud dojde k jeho oslabení, kvasinky se začnou množit, v důsledku čehož se vám v ústech mohou vytvořit afty.

Kde všude se mohou vytvořit afty?

Pokud jste již někdy měli afty v ústech, tak určitě víte, že to není nic příjemného. Povětšinou jsou bolestivé, pálí a štípou, a to dokonce až tak, že díky nim můžete ztratit chuť k jídlu. Většinou bývají kulaté a nejčastěji zbarvené do červena nebo bíla. Tyto vřídky se vám mohou vytvořit:

  • v krku
  • na jazyku
  • na patře
  • na rtech
  • na dásních

Co dělat v případě, když se vám vytvořily afty a léky nemáte po ruce? Vyzkoušejte domácí přírodní triky od našich babiček.

Co pomáhá na afty?

Zkusili jste líh, ale ten vás tak maximálně štípal? Afty sice dočasně znecitlivěly, ale výsledný efekt byl konec konců nulový. Vyzkoušejte sůl, jedlou sodu, med, šalvěj, koriandr, oregano, arniku nebo aloe vera.

Sůl

Stačí 1 lžičku soli rozpustit ve sklenici čisté vlažné vody a vypláchnout si ústa. Vytvořený roztok používejte na propláchnutí úst několikrát za den. Sůl dokáže z aftů vytáhnout tekutinu a urychlit tak hojivý proces.

Soda bikarbóna

Smíchejte sodu a vodu v poměru 1: 1. Získáte pastu, která se nanáší přímo na afty. Pastu nechte chvilku působit a následně ústa propláchněte vlažnou vodou. Soda zmírňuje bolest a potlačuje zánět, proto se doporučuje pastu nanášet až 3krát denně.

Med

Med je úžasný přírodní antibakteriální, protizánětlivý a antiseptický produkt.  Jednoduše jej naneste přímo na afty a nechte působit. Zpočátku můžete pociťovat bolest, ta však po chvilce pomine.

Šalvěj

Tato bylinka má antibakteriální a protizánětlivé účinky, které můžete využít i při léčbě aftů v ústech. Stačí si jen ze šalvěje udělat odvar a ten využít k proplachování úst. Víte, jak správně používat bylinky a na které neduhy se hodí? Psali jsme zde.

Jogurt

Volte takový, který obsahuje živé kultury. I v tomto případě ho naneste přímo na afty a nechte působit. Pro lepší účinky jej můžete smíchat s medem.

Co dělat, když afty odezní?

Jakmile se bolestivých vřídků zbavíte, vyhoďte i starý zubní kartáček, dezinfikujte kelímek na vodu a ostatní pomůcky dentální hygieny. Zabráníte tak návratu onemocnění, které je nakažlivé.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu