|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Černé fazole mají vysoký podíl bílkovin, vlákniny, navíc i flavonoidů a antioxidantů  

Vláknina je pro naše tělo velmi důležitá. A jsou potraviny, kde byste ji možná ani nečekali

30. září 2019 10:16 / Shutterstock
 1   0
Potraviny, které mají vysoký podíl vlákniny, bývají bohaté i na jiné látky. Obsahují například zdravé tuky. Ty pomáhají předcházet onemocněním srdce i cév a snižují množství cholesterolu v krvi. I proto se vyplatí produkty se spoustou vlákniny cíleně vyhledávat.

Vláknina je nesmírně důležitá složka stravy nacházející se v ovoci, zelenině apod. Přesto většina lidí nekonzumuje doporučené denní dávky. Vláknina snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Při jejím nedostatku zažívací systém trpí. V krvi roste množství cholesterolu, což má za následek nemoci srdce a cév. Vzniknout může i zánětlivé onemocnění, jako je ateroskleróza. Jaké potraviny jsou na vlákninu bohaté? Najdete ji i tam, kde byste ji možná nečekali.

Ovoce běžné i exotické

Avokádo: Obsahuje řadu vitaminů (C, E, B6, K) a vlákninu, jejíž podíl se liší dle typu avokáda. Navíc je tento plod plný zdravých tuků, které pomáhají snižovat cholesterol a brání tak onemocnění srdce.

Nashi: Neboli asijská hruška. Ovoce bohaté na vitaminy C, K a omega-6 mastné kyseliny, které podporují správnou činnost buněk.

Bobule: Zejména borůvky obsahují omega-6 mastné kyseliny snižující cholesterol. Maliny zase svým složením udržují hladinu cukru v normě, což je důležité, protože jeho nadbytek se může ukládat ve formě tuku.

Kokos: V zemích, kde patří kokos k základním surovinám v kuchyni, je prokázaný nízký výskyt vysokého cholesterolu i onemocnění srdce.

Fíky: Tyto plody jsou, kromě kvalitního zdroje vlákniny, účinné ve snižování krevního tlaku. Tím pomáhají v ochraně srdce a cév před poškozením.

Nezapomínejte na luštěniny

Černé fazole: Mají vysoký podíl bílkovin, vlákniny, navíc i flavonoidů a antioxidantů – látek, které ochraňují buňky před působením volných radikálů, které jsou odpovědné za poškozování buněk. Antioxidanty omezují vznik některých typů rakoviny a zánětlivých onemocnění.

Cizrna, Je bohatá na omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. Jde o esenciální (tělo si je nedokáže samo vyrobit) mastné kyseliny snižující riziko vzniku onemocnění srdce a cév, zánětlivých onemocnění apod. Cizrna je zázračná luštěnina a určitě si zaslouží vaši pozornost.

Bílé fazole: Rovněž obsahují antioxidanty nezbytné v boji proti volným radikálům.

Hrách: Kromě vitaminu B1, bílkovin a manganu jsou v hrachu i esenciální mastné kyseliny.

Ořechy, zrna, jadérka

Oříšky, mandle a vlašské ořechy: Jsou známé pro vysoký obsah esenciálních mastných kyselin. Mandle mají v porovnání s vlašskými ořechy méně kalorií. Díky svému složení příznivě působí na srdce i cévy.

Lněná semínka: Jejich konzumace, mimo jiné, snižuje cholesterol v krvi a pomáhá mírnit příznaky menopauzy.

Chia semínka: Svým složením (omega-3 a 6 mastné kyseliny) umí udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a předcházet jeho ukládání do stěn cév.

Quinoa, neboli merlík čilský, někdy také merlík chilský, je obilovina obsahující značné množství vitaminu B6, železa a hořčíku. Právě hořčík má zásadní vliv na správnou činnost srdce a cév, ochraňuje je před poškozením a upravuje krevní tlak.

Zařaďte tyto potraviny do svého jídelníčku. Podpoříte správnou funkci všech buněk vašeho těla a budete se rozhodně cítit lépe.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu