|  STYL
ne 30. června, svátek má Šárka, zítra Laura
Zdraví
Udržujte svůj zrak v optimální kondici pomocí správných potravin 

Zapomeňte na mrkev: Ostříží zrak budete mít i díky těmto potravinám

28. září 2019 07:20 / Shutterstock
 6   0
Nejen ovoce a zelenina obsahují řadu látek prospěšných našemu tělu. Napovíme, které potraviny prospívají našim očím. Některé vás možná docela překvapí.

O některých potravinách se ví, že jsou pro zdraví očí obzvláště prospěšné. Jistě jste všichni slyšeli radu: „Jezte mrkev, budte mít zdravé oči.“ A je to pravda. Betakarotén, druh vitaminu A, který se obecně nachází v zelenině s oranžovou barvou, podporuje správné fungování sítnice i dalších částí oka. Ovšem potraviny prospívající vašemu zraku nejsou jen ty s obsahem betakaroténu. Které další to jsou?

Syrové červené papriky

Papriky mají, v přepočtu na jednu kalorii, nejvíce vitaminu C. To je přínosné pro krevní cévy oka. Věda dokonce naznačuje, že by konzumace této zeleniny mohla snižovat riziko vzniku zeleného zákalu. Vitamin C se vyskytuje i v jiných produktech, například v květáku, jahodách či papáje. Tepelná úprava zeleniny však "céčko" ničí, takže pokud můžete, jezte ji syrovou. 

Slunečnicová semínka a ořechy

Přibližně 60 g těchto semínek, případně mandlí, vám pokryje denní doporučený příjem vitaminu E. Jedna rozsáhlá studie zjistila, že vitamin E spolu s dalšími živinami může pomoci zpomalit zhoršování věkem podmíněné makulární degenerace. Příčinou tohoto onemocnění je poškození sítnice v místě nejostřejšího vidění (což je žlutá skvrna neboli makula). Vitamin E je též prevencí proti šedému zákalu. Významným zdrojem vitamínu E jsou právě slunečnicová semínka, mandle, ale i lískové oříšky, arašídy či třeba arašídové máslo.

Listová zelenina

Kapusta kadeřavá či špenát jsou potraviny bohaté na vitaminy C i E. Dále obsahují karotenoidy lutein a zeaxantin. Tyto formy vitaminu A snižují riziko dlouhodobých onemocnění očí i již zmíněnou makulární degeneraci a vznik šedého zákalu.

Losos

Sítnice potřebuje pro správné fungování dva druhy omega-3 mastných kyselin. Obě najdete v tučných rybách jako je losos, tuňák a také v různých mořských plodech. Zdá se, že i omega-3 mastné kyseliny chrání oči před makulární degenerací a také před glaukomem. Nízké hladiny těchto mastných kyselin jsou spojovány se suchýma očima.

Sladké brambory

Oranžové ovoce a zelenina jako sladké brambory, mrkev, meloun, mango a meruňky mají vysoký obsah betakarotenu, který je formou vitaminu A. Ten pomáhá očím, aby se přizpůsobily tmě. Jeden sladký brambor obsahuje přibližně polovinu denní dávky vitaminu C.

Fazole a lusky

Vegetariánství, nízkotučná strava nebo potraviny s vysokým obsahem vlákniny - to vše pomáhá udržovat ostrý zrak a zpomalovat stárnutí očí. Prospěšná je rovněž cizrna, fazole a čočka. 

Vajíčka

Zinek obsažený ve vejcích může tělu pomoci využít lutein a zeaxantin ze žloutku. Žluto-oranžová barva těchto sloučenin zmírňuje škodlivé působení modrého světla a chrání tak sítnici. Karotenoidy pomáhají zvýšit množství ochranného pigmentu ve žluté skvrně což je, jak už je výše řečeno, část sítnice s nejostřejším viděním.

Brokolice a růžičková kapusta

I tato zelenina má velmi příznivou kombinaci vitaminů A, C a E. Všechno to jsou antioxidanty, které chrání buňky očí před volnými radikály, které poškozují zdravou tkáň. A buňky sítnice jsou zvláště zranitelné.

Tajemství výživy, která podporuje zdraví očí, už znáte. A výběr je opravdu široký - od ovoce, přes zeleninu, vejce až po ryby a mořské plody. 

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu