Čaj umí vyléčit tělo i duši: Znáte ten nejlepší do sychravého počasí?
Čaje přispívají ke správnému fungování organismu a v sychravém počasí vám šálek čaje prokáže neocenitelnou službu. V tomto podzimním čase by na vašem stole určitě neměla chybět následující silná pětka.
Rakytníkový čaj
Rakytník obsahuje až 10krát více vitamínu C než pomeranč. Je proto ideální pro posílení imunitního systému. Mnozí označují rakytník za ovoce budoucnosti. Navíc zlepšuje trávení, podporuje kardiovaskulární systém, trávení či játra. Rakytník díky obsahu vitamínu B zlepšuje stav pokožky a také zlepšuje celkový vzhled vlasů. Pokud si několikrát v týdnu dopřejete šálek rakytníkového čaje, bude vaše tělo o poznání vitálnější. Jednu čajovou lžičku sušeného rakytníku zalejte 2,5 dcl vařící vody a nechte louhovat 8 až 12 minut.
Čaj z mateřídoušky
Mateřídouška, podobně jako mnoho dalších bylinek, pomáhá při nachlazení, chřipce, bolesti v krku, či zánětu mandlí a průdušek. Mateřídouška chrání buňky a posiluje imunitní systém, čímž organismus ochraňuje proti chorobám. Čaj se připravuje z čajové lžičky sušené a rozdrcené bylinky, která se zalije 250ml vařící vody. Louhuje se přibližně 5 minut. Čaj se doporučuje pít dvakrát denně.
Čaj ze šalvěje lékařské
Šalvěj lékařská je vhodná při zánětech v ústní dutině, angíně, horečce či kašli. Pomáhá při problémech s mastnými vlasy, svěděním pokožky hlavy, či vypadáváním vlasů. Při šalvěji třeba dávat pozor na dávkování a délku užívání, protože silice s názvem thujon má ve vysokých dávkách toxické účinky. Pro přípravu jednoho šálku čaje je potřebná čajová lžička šalvěje, která se zalije 250ml vařící vody. Nechá se chvíli louhovat a pije se po doušcích dvakrát denně.
Čaj z máty peprné
Máta peprná se doporučuje při častých bolestech břicha a nevolnosti. Svými účinky je vhodná při zvýšené plynatosti, jakož i při zhoršeném vylučování žaludečních šťáv. V neposlední řadě se potvrdilo, že čaj dokáže snížit krevní tlak. Zpravidla se doporučuje vypít 2 šálky mátového čaje denně. Ale pozor. Denní pití více než 4 šálků tohoto čaje by nemuselo mít pozitivní následky.
Šípkový čaj
Šípky, čerstvé i sušené, jsou velmi oblíbenými plody pro velký obsah vitamínu C a karotenu. Kromě těchto složek obsahují vitamíny B1, B2, K a vitamín P, který zesiluje účinky vitamínu C. Šípky představují prevenci před infekčními chorobami. Pití šípkového čaje vám dodá potřebnou energii během zimy, jarní únavy a vhodné je jeho pití i během těhotenství. Dvě čajové lžičky drcených šípků zalejte vroucí vodou a nechte louhovat 10 až 15 minut. Během chřipky či nachlazení pijeme šípkový čaj dvakrát denně.
Zázvorový čaj
Zázvor je známý a využívaný pro své léčivé účinky, resp. pro obsah výjimečných látek jako gingerol, antibiotické látky, éterické oleje, vitamíny a minerály. Díky svému obsahu vitamínů a dalších důležitých živin je zázvor ideálním pomocníkem při chřipce, rýmě, angíně a horečkách. Zázvor působí proti špatnému cholesterolu a zároveň chrání stěny cévního systému. Zvyšuje tvorbu slin a také žaludečních šťáv. S jeho užíváním to však nesmíme přehnat. Ve vyšších dávkách může vyvolat nevolnost či zhoršené dýchání. Znáte negativní účinky černého čaje? Přečtěte si komu a proč může škodit