|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Mnohé bylinky jako když v zimě najdete 

Zbylou nať a bylinky nevyhazujte, v zimě se budou hodit pod maso

20. srpna 2019 06:30 / Depositphotos
 5   0
Letní měsíce jsou bohaté nejen na úrodu ovoce a zeleniny, ale také mnoha druhů bylinek. Ty využíváme na přípravu různých mastí, tinktur či sirupů, mnohé se však hodí také jako skvělé dochucovadlo či základ při vaření. Také z toho důvodu je dobré si minimálně některé druhy uchovat na pozdější dobu.

Pojďme se společně podívat, jak si můžete rostlinky dobře uskladnit na nadcházející podzim a zimu.

Nasušit? Proč ne

Nejjednodušší způsob zpracování bylinek či různých natí je jednoznačně jejich nasušení. Použít je pak můžete jako koření nebo na přípravu čajů, a to jak jednodruhových, tak nejrůznějších vhodných směsí. Nabízí se však i mnoho jiných možností.

Ledové kostky se hodí i v zimě

Zmrazování je vhodné zejména pro byliny, které sušením ztrácejí aroma, a to je mimo jiné příklad pažitky, meduňky nebo kopru. Čerstvé bylinky opláchněte a nakrájejte nebo nastříhejte do plastových misek. Po zmrznutí si můžete kdykoliv „odškrábat“ potřebné množství. Zajímavý způsob je zmrazit je v tvořítkách na led. Bylinky rozmícháte v malém množství vody nebo vývaru, případně rozmixujete na pyré, a po zmrazení si jen vyloupáváte, kolik potřebujete.

Sůl vždy bez příměsí

Vedle sušení patří nakládání bylin do soli k nejstarším způsobům konzervace vhodné například pro pažitku, petržel, libeček či kopr. Omyté a najemno nakrájené bylinky promíchejte se solí v poměru 4:1. Používejte nejlépe mořskou sůl bez příměsí, soli s přídavkem fluoru a jodu totiž ovlivňují chuť.

Směs důkladně napěchujte nejlépe do menších sklenic se šroubovacím uzávěrem či keramických nádob. Ty pak umístěte na suché, chladné a temné místo, nikoliv do lednice. Nevýhodou této metody je jen omezené použití těchto slaných směsí. Do polévek, omáček nebo pod maso jsou však ideální.

Fantazie s bylinkovým máslem

Pečené brambory, minutky, čerstvá bageta nebo jednohubky s bylinkovým máslem jsou výtečné lahůdky. Výroba je přitom velmi snadná. Máslo nechejte povolit při pokojové teplotě a až to půjde, vmíchejte do něj své oblíbené, najemno nakrájené, omyté a osušené bylinky. Přidat můžete i špetku mořské soli. Směs rozdělte do plastových misek a uskladněte v lednici, kde vám vydrží podle expirace másla. Ovšem, když je zmrazíte, prodloužíte jim trvanlivost o několik měsíců.

Zkuste bylinkové amarouny

Vzpomínáte na amarouny ze seriálu Návštěvníci? Šlo z nich připravit jakékoliv jídlo. A to samé platí prakticky i o želé vyrobeném z jablečného základu a bylinek. S ním pak provoníte jakékoliv pečené maso, výtečné je také s opečenými či grilovanými rybami, do dresinků a zeleninových salátů, anebo smíchané s krémovými sýry, případně jako rychlá svačinka s krekry. Výroba je časově náročnější, ale výsledek stojí za to.

Suroviny na přípravu želé

  • 1 l jablečného moštu, případně 100% jablečného džusu
  • 0,5 l jablečného octa
  • 1 kg třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce mořské soli
  • 25 g agaru nebo jiné želírovací látky
  • 30 g bylinek

Do hrnce nalijte mošt s octem a plotýnku zapněte na střední stupeň. Přisypejte cukr, sůl a míchejte do rozpuštění. Přidejte agar a za stálého míchání počkejte, než směs začne probublávat. Plotýnku poté vypněte a vmíchejte bylinky. Horkou tekutinu opatrně nalijte do čistých a nejlépe vysterilizovaných sklenic. Pokud děláte více druhů, skleničky si označte a uchovávejte v temnu a chladu.

Mimo bylinek si můžete do zásoby uschovat také cuketovou úrodu. Existuje několik způsobů, jak si ji uchovat, abyste se z ní těšili v zimě. Podívejte se na některé tipy zde.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu