|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Recepty
Višně se dají zužitkovat nejen do koláčů, ale i do skvělého likéru 

Zkuste letos višně zpracovat do úžasného likéru. Jeho příprava je snadná a chutná skvěle

30. července 2019 13:32 / Shutterstock
 0   0
Urodilo se vám letos hodně višní a přemýšlíte, jak s nadílkou naložit? Pokud jste nestihli vše zavařit, a ani se vám nechtějí donekonečna dělat skleničky s marmeládou, zkuste ovoce využít trošku jinak.

Co si třeba vyrobit jednoduchý a chutný likér, který oceníte nejen na podzim a v zimě.

Co budete potřebovat

Skvělé na celém receptu je to, že je skutečně jednoduchý, a navíc dává prostor pro vaši fantazii. Jeho základem je:

  • 2 až 2,5 kilogramu zralých višní
  • 500 gramů cukru
  • 1 litr rumu, případně jiného oblíbeného alkoholu podle chuti

Višně důkladně umyjte a vypeckujte. Bude to lepší hlavně proto, že ovoce pustí více šťávy, takže se vám tato práce vyplatí. Naopak se nemusíte zaobírat tím, zda jsou v plodech červíci. Pokud uvnitř náhodou nějací zůstanou, jakmile začnete ovoce míchat s alkoholem, vyplavou na hladinu, takže je budete moci sesbírat. Možná to zní nechutně, ale alkohol zajistí, že se do nápoje nedostane nic závadného.

Dochuťte podle vlastní fantazie

Máte-li hotovo, vložte ovoce do velké zavařovací sklenice a přidejte k němu alkohol a cukr. Také můžete přidat koření, které máte rádi. Skvělé aroma dodá likéru například hřebíček, skořice nebo citronová kůra, záleží ale čistě na vaší fantazii.

Máte-li sklenici naplněnou, důkladně ji uzavřete a najděte jí vhodné místo, kde bude následující měsíc v klidu stát a její obsah bude moci pracovat. Podstatné je, že v tomto období nesmí sklenice být v temnu a chladnu.

Přeceďte, ale nevyhazujte

Po přibližně třiceti dnech sklenici otevřete a její obsah přeceďte do připravených, předem dobře vymytých lahví, v nichž bude výsledný likér čekat na svou příležitost. Jakmile dospějete k tomuto kroku, musíte nápoj začít skladovat v temnu a chladnu. Další uložení na světlém a teplém místě by jej znehodnotilo.

A ovoce, které vám zůstane v cedníku, rozhodně nevyhazujte. Je vynikající jen tak na občasné pojídání, nebo třeba do dezertu. Ale pozor, určitě jej nedávejte dětem. Nezapomeňte na to, že obsahuje poměrně hodně alkoholu.

Pokud vás tento jednoduchý likér zaujal, zkuste si pro příští rok zapamatovat nejen tento recept, ale také tip na jiný, stejně chutný nápoj. V letošní sezoně už to sice nestihnete, ale v příštím roce si můžete zkusit vyrobit také fantastický ořechový likér. Je léčivý a hlavně v sychravých dnech jej oceníte. Více si o něm přečtěte zde.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu