|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Zahrada
Vykopáním péče o brambory rozhodně nekončí 

Jak správně skladovat brambory, aby vydržely dobré co nejdéle

12. srpna 2019 10:14 / Depositphotos
 5   0
Pokud patříte mezi ty šťastné, kterým se letos urodil dostatek brambor, pak se můžete radovat, jelikož nabídka obchodů není tak bohatá jako v minulých letech a jejich cena prudce vzrůstá. Avšak je nutné míti na paměti, že dobrá úroda a její sklizeň je jen polovinou úspěchu, jelikož pro další využití brambor je nutné zejména jejich správné skladování.

Pojďte se s námi podívat, jaké kroky byste měli s vykopanými nebo od pěstitele koupenými bramborami udělat, aby vám v dobré kondici vydržely co nejdéle. 

Oddělte zrno od plev

Ještě než začneme brambory uskladňovat, musíme je správně nachystat. Je třeba vybrat jen ty plody, které jsou suché, nemají na povrchu poškozenou slupku, ani na nich není viditelné poškození z dřívějška, například z okopávání. Toto vše lze udělat již při sklizni, kdy zkušení pěstitelé brambory rovnou třídí. Pokud přitom narazíte na nahnilé kusy, v žádném případě je nepoužívejte ani k okamžité spotřebě. Využít můžete maximálně ty, které se vám při vyrývání z kopců podařilo přepůlit nebo naseknout.

Tip

Pokud chcete v příští sezoně předejít poranění brambor při sklizni, používejte rycí vidle. Stejná technologie se vyplatí také například u kořenové zeleniny.

Nechejte úrodu proschnout

Aktuální suché počasí je ideální pro bramborovou sklizeň. Ihned po ní je třeba brambory nechat vydýchat, aby se z nich částečně odpařila vlhkost. Přetříděné kousky proto uložte na suché a dobře větratelné místo, ideálně do tmy, kde se pohybují teploty mezi 14 až 16 stupni Celsia. Hlízy na sebe skládáme pouze ve slabých vrstvách a necháváme je takto vyzrát maximálně dva až tři týdny. O úspěšnosti tohoto procesu bude svědčit fakt, že se na nich vytvoří silnější slupka.

Do bedýnek či do pytle?

Máme-li za sebou tuto fázi, pak můžeme brambory připravit k uskladnění. Zahrádkáři k tomu volí buď napytlování, anebo jejich uložení do řádně vymytých bedýnek. Obojí je možné, avšak přepravky nám dávají větší šanci na to, že hlízy vydrží déle čerstvé a nebudou se tak rychle kazit. Navíc se vám budou brambory lépe kontrolovat, zda některé nezačínají hnít.

Světlo tvoří jed

Opět pro brambory najděte tmavé prostory, ve kterých budete nejen moci dobře větrat, ale také je v nich chladno. Pokud bude na brambory dopadat světlo, začnou zelenat, což je známkou tvorby takzvaného solaninu. Tato látka je jedovatá a u řady lidí vyvolává nepříjemné zažívací obtíže. Pokud náhodou nemáte k dispozici chladnou místnost, kde teploty nepřekračují 7 stupňů Celsia, dbejte alespoň na pravidelné a dostatečné větrání.

Mráz brambory zničí

Bramborám nesvědčí ani opačný extrém, a to příliš nízké teploty klesající k nule. Dostane-li se vzduch pod tuto hodnotu, hlízy namrzají a sládnou. Buďte tedy na pozoru, až se začne blížit zima. Pokud u vás namrzání hrozí, přikryjte přepravky s bramborami netkanou textilií. Jestliže dodržíte všechna uvedená pravidla, vydrží vám brambory klidně až do následujícího jara.

Hledáte-li zároveň inspiraci pro to, jak ideálně skladovat cukety, které se vám zřejmě také v hojném množství urodily, zkuste některý z našich osvědčených tipů. Tato zelenina se dá například zavařit nebo zmrazit, což v zimě rozhodně oceníte. Tyto tipy můžete najít v našem článku zde.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu