Srpen přeje hřibům, hlívě i bedlám. Podívejte se, kde je hledat
Připravte si košík, naostřete nožík, raději se nastříkejte proti klíšťatům a můžete vyrazit prozkoumat srpnové lesy, luhy a háje.
Řízková královna
Zřejmě nejvíce zastoupeným druhem hub jsou v tomto období bedly. Velmi oblíbenou houbou je zřejmě jejich nejznámější zástupkyně bedla vysoká, kterou můžete najít nejen v lesích, ale také v parcích, sadech nebo na loukách. Není výjimkou, že roste také na horách. Bedla vysoká se vyznačuje nejen skvělou chutí, kterou i nezkušení kuchaři využívají k přípravě houbových řízků, ale pyšní se také mnoha zdravotními benefity.
Obsahuje látky s antioxidačními účinky, má také vysoký obsah draslíku, betakarotenu a dokonce i malé množství lykopenu, který působí jako prevence kardiovaskulárních a onkologických onemocnění. Velmi podobným druhem, s nímž si lze bedlu vysokou snadno splést, je bedla Konradova, která má stejné využití v kuchyni jako její známější sestra.
Holubinky ano, ale pozor na záměnu
Další výbornou jedlou houbou, která se přidává do směsí, různých masitých pokrmů a omáček, je holubinka jahodová. Ta roste převážně ve vlhkých jehličnatých lesích, zejména pak v mechu, borůvčí či vřesu. V nížinách ji budete hledat stěží, upřednostňuje totiž vyšší polohy. Vzhledem k tomu, že mezi holubinkami existuje více druhů s červeným kloboukem, je poměrně snadná její záměna za jiný, mírně jedovatý druh.
Nejčastěji to bývá holubinka vrhavka, která je však na rozdíl od holubinky jahodové menší, má vždy čistě bílý třeň a silně palčivou dužinu. Pokud se rozhodnete pro sběr holubinky jahodové, a nejste si zcela jistí, zda jste našli správný druh, vždy se poraďte s odborníkem. Dalšími druhy holubinek, na nichž si můžete pochutnat a zároveň udělat něco pro své zdraví, jsou například holubinka mandlová, namodralá, nazelenalá či olivová.
Zdraví z lesa
Dalším pokladem, na který můžete v tomto období narazit, je hlíva plicní. Její název není tak rozšířený, jako u její druhové sestry hlívy ústřičné, ale rozhodně jí může směle konkurovat. Dají se z ní připravit velmi chutné řízky, stejně jako dršťková či bramborová polévka. Je skvělým základem do omáček, vyniká v rizotu a salátech.
Je také vhodná k nakládání do kyselých nálevů. Její konzumace se díky jejím vlastnostem doporučuje především alergikům, astmatikům, diabetikům a lidem s oslabeným imunitním systémem. Nejčastěji se objevuje na bucích, osikách, vrbách a břízách, ale najít ji můžete i na jiných dřevinách, vzácně dokonce i na jehličnanech. Miluje především vláhu.
Hřiby nikdy nezklamou
Velmi populární jsou pak také různé druhy hřibů. V tomto období můžete narazit například na hřib dubový, hřib smrkový či hřib bronzový. Jedná se o houby s všestranným kuchyňským využitím, často je lze najít nejen v listnatých a smíšených lesích, ale také v parcích, na hrázi rybníka, a dokonce i na hřbitovech. V případě hřibu dubového si dávejte zejména u mladých plodnic pozor, aby nedošlo k jeho záměně s prudce jedovatou závojenkou olovovou.
A když už budete na houbové výpravě, zkuste se poohlédnout také po klouzkovi obecném, který se skvěle hodí do různých houbových směsí. Tuto houbu najdete ve všech polohách, zaměřte se na ni zejména při procházce po lesních cestách. Nejen tuto znamenitou houbu pak můžete vyzkoušet v našem netradičním receptu na slaný pudink.