|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Zahrada
Cukety se dají snadno zpracovat a uchovat pro využití třeba v zimě 

Máte hodně cuket a chcete se z nich těšit i v zimě? Zásobte se třeba cuketovým zelím

09. srpna 2019 14:24 / Depositphotos
 0   0
Jedním z nejčastěji pěstovaných druhů zeleniny je jistě cuketa. Jedny z největších krasavic v zahradě v tomto období dozrávají v hojném počtu. A i když se na ně těšíme od chvíle, kdy jsme je zasadili, po pár dnech, kdy jíme pouze cukety na sto způsobů, bychom je nejraději několik měsíců zase neviděli. Pojďme se proto podívat, jak je uskladnit či zpracovat, abyste si jejich výhod mohli užívat později.

Dobrá zpráva, a pro někoho možná překvapivá je, že pokud cuketa správně dozrála, vydrží nám uskladněná ve sklepě až několik měsíců. Ne každý má však takové podmínky, které umožňují správné uchovávání cuket až do nadcházející zimy, proto lidé hledají varianty, jak zeleninu do zásoby uschovat.

Do mrazáku až po tepelné úpravě

Nejjednodušším způsobem skladování cuket je jejich zamražení, avšak myslete na to, že je nejprve potřeba jejich tepelná úprava. Řešením je cuketu podusit, ugrilovat nebo blanšírovat, a po vychladnutí zamrazit. Takto vám vydrží klidně celou zimu.

Zavařování na sto způsobů

Pokud máte hodně cuket nebo málo místa v mrazáku, můžete cuketu skladovat například zavařenou. Začněte tím, že ji podusíte na troše oleje, poté ji vložíte do předem vymytých sklenic, dobře je uzavřete a zavaříte po dobu alespoň 20 minut na 85 stupňů Celsia. Výhodou je, že takto zakonzervovaná cuketa se později bude hodit na přípravu jak sladkých, tak slaných jídel.

Cuketové zelí

Můžete si však rovnou připravit také konkrétní jídlo. Jednou z možností je připravit si do zásoby cuketové zelí, které při nedostatku aktuální kuchařské fantazie jako když najdete. Co budete na přípravu cuketového zelí potřebovat:

  • 4 kg nahrubo nastrouhané cukety
  • 500 ml octa
  • 400 g cukru krystal nebo krupice
  • 50 g soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 lžíci hořčičného semínka

Všechny ingredience smíchejte v míse a nechejte hodinu odpočívat. Mezitím si připravte zavařovací sklenice, které důkladně vymyjte, a poté je začněte plnit odleželou směsí. V každé nádobě nechejte alespoň dvoucentimetrový prostor od horního okraje. Sklenice zavíčkujte a dejte sterilovat na 20 minut při 80 stupních Celsia. Z uvedeného množství si do zásoby připravíte přibližně 8 zavařovacích sklenic, jejichž obsah uvítáte jako velmi chutnou přílohu k masům, haluškám nebo dokonce samostatně jako salát.

Tip

Vynecháte-li při míchání ingrediencí cukr, můžete zavařené zelí využít i do segedínského guláše nebo jako náplň do slaného pečiva.

Podobně jako cuketu můžete v podzimních měsících zpracovat také kadeřávek. I ten se dá krásně zužitkovat jako příloha k jídlům či jako salát. Více o této méně známé listové zelenině najdete v našem článku zde.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu