|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Dům
Aby nože dobře sloužily, potřebují pravidelnou péči 

Nezapomínejte na ostření nožů, jinak mohou být velmi nebezpečné

09. listopadu 2018 12:15 / Depositphotos
 1   2
Ostré nože jsou základem každé kuchyně. Ať používáte jeden oblíbený nebo více nožů, každý si zaslouží čas od času nabrousit. Existuje mnoho způsobů a technik. Podívejte se s námi na nejčastější možnosti ostření, aby krájení bylo zase radostí.

Krájení by mělo probíhat takříkajíc samo, bez velkého tlaku. Pokud se vám zelenina pod nožem zmáčkne a třeba z rajčat vytéká šťáva, nebo se vám nedaří snadno nakrájet maso na plátky, je potřeba zasáhnout. Tupý nůž je nejenže k vzteku, ale stává se nebezpečným nástrojem.

Ruční ostřič, brusný kámen nebo bruska?

Nabrousit správně nože se může zdát složité, proto se do toho mnoho lidí nehrne, ale se správnými nástroji, trochou cviku a zkušenostmi to zvládne každý. Ruční ostřiče s různými brusnými kotoučky jsou jasnou volbou pro běžné domácí ostření. Vodicí plast se postará o správný úhel a rychlé naostření.

I tato technika chce trochu cviku, nůž se musí táhnout vodorovně, a u zahnuté špičky ruku vykláníte nahoru podle oblouku na vrcholu nože. Po celou dobu musíte cítit stejný odpor, nůž nemůže jen tak klouzat. Užitečné rady a správný postup byste měli nalézt v návodu.

Takto lze nabrousit samozřejmě jen nože ocelové s hladkým ostřím. Zubaté, vhodné na pečivo, vyžadují speciální brousky nebo raději zkušeného odborníka. Totéž platí i pro ostření keramických nožů.

Karborundum brousek, za korunu kousek

Slogan prvorepublikové reklamy, co se týká ceny, už neplatí, ale samotný brousek je i v dnešní době velmi platným pomocníkem. V obchodech už často nabízejí brusné kameny ze syntetických materiálů a se dvěma druhy zrnitosti. Hrubší slouží k prvotnímu nabroušení, druhá, jemnější strana, k doostření. Brousek se před použitím na několik minut namočí do vody a položí na neklouzavou podložku, například vlhkou utěrku.

Jde se na to

Nůž uchopte do ruky, přiložte na brousek těsně u rukojeti ostřím od sebe a mírně nakloňte nahoru do požadovaného úhlu. Prsty druhé ruky položte na špičku a plynulými pohyby vpřed, za mírného tlaku na nůž, přejíždějte po celé délce brousku a čepele nože. Asi takovým způsobem, jako byste z brousku chtěli ukrojit tenký plátek.

Při každém tahu udržujte stejný úhel. Čím větší bude úhel, tím ostřejší bude nůž, ale také se dříve otupí. Totéž udělejte s druhou stranou ostří, a to buď druhou rukou, nebo pohyby k sobě. Nakonec ostří otřete vlhkou utěrkou, abyste se zbavili brusného prachu.

Kotoučová bruska nože ničí

I když se může zdát, že na brusce nože nabrousíte za pár chvilek, spíše je zničíte. Jednak ubírá relativně velké množství materiálu, jednak dochází kvůli rychlému tření k vysokým teplotám, které ostří nožů nenávratně ničí. Pokud to přesto chcete vyzkoušet, postupujte velmi pomalu, lehce a s jemným kotoučem.

Po broušení vám na ostří může vzniknout velmi tenký ostrý proužek oceli (takzvaná „jehla“), který nahmatáte palcem a ostří se vám jakoby převaluje ze strany na stranu. V tom případě nůž přebruste pod větším úhlem a s menším tlakem.

Každý nabroušený nůž nakonec párkrát obtáhněte ocílkou, která zarovná případné mikroskopické nerovnosti. I když ty nejsou při krájení vláknitých materiálů, jako je například maso, vůbec na škodu.

A když už budete u kuchyňského nádobí, zkuste svůj zrak upřít také na příbory. Nezdají se vám trochu zašlé? Pokud ano, tak si přečtěte náš článek. Poradí vám, jak si s tím poradit.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu