|  HOBBY
ne 19. května, svátek má Ivo, zítra Zbyšek
Recepty
Do jogurtu si můžete dát cokoli, třeba něco ze zahrádky 

Připravte si s dětmi jogurt a nechte jej uzrát třeba pod peřinou

05. listopadu 2018 11:18 / Internet
 0   0
Podzimní počasí nás pomalu vyhání ze zahrad do tepla domova, s čímž souvisí otázka, co budeme dělat, abychom se nenudili. Pokud nemáte zrovna nápad, čím si zkrášlit či vylepšit domácnost, máme pro vás tip. Zkuste se pustit do přípravy domácího jogurtu.

Uděláte něco pro své zdraví a vaše děti alespoň názorně uvidí, jak se dříve v domácnostech vařívalo. A navíc vás to bude všechny bavit.

Co budete potřebovat

  • litr mléka
  • malý kelímek (150 g) bílého jogurtu s živými kulturami
  • 6 menších sklenic s víčkem (například od přesnídávek)
  • hrnec
  • lžíci
  • naběračku
  • šlehací metličku nebo ponorný mixer

Základem je čistota

Mléčné kultury jsou náchylné na jakékoliv nečistoty. Abychom tedy zajistili maximální sterilitu, všechny nástroje a nádoby, které budeme používat, nejprve opláchneme ve vroucí vodě. Poté vše s pomocí kuchyňských kleští přemístíme na čistou utěrku a necháme uschnout.

Jak vybrat mléko a jogurt

Mléko zvolte pasterované, takzvaně čerstvé nebo s prodlouženou trvanlivostí. Vybrat můžete polotučné nebo pro výraznější chuť plnotučné, roli naopak nehraje to, zda je mléko bio nebo farmářské. Zásadní je volba jogurtu. Vždy sahejte po bílém jogurtu s živými kulturami bez přísad, tedy bez zahušťovadel, stabilizátorů a konzervantů. Jogurt by měl být co nejčerstvější, nikoliv na konci své trvanlivosti.

Výroba domácího jogurtu

Mléko ohřejte na 40 stupňů Celsia. Nemáte-li teploměr, odhadnete to tak, že v něm udržíte prst více než 10 vteřin. Poté do mléka důkladně vmíchejte jogurt. Dobře se to dělá šlehací metlou nebo ještě rychleji a lépe ponorným mixérem. Naopak vidlička nebo vařečka nejsou na míchání vhodné, protože by v jogurtu mohly zůstat nežádoucí hrudky. Jakmile budete mít jogurt s mlékem dokonale promíchaný, vzniklou směs s pomocí naběračky rozdělte do sklenic a uložte do tepla.

Jako za dob dětství

Pokud to chcete vyzkoušet jako za dob našich babiček, můžete skleničky přes noc uložit například pod peřinu. Anebo můžete využít i troubu, kterou zahřejete na 70 stupňů Celsia, vypnete a vložíte do ní jogurty. Za 6 - 8 hodin by mělo být hotovo.

Správně udělané jogurty se poznají podle toho, že při obrácení sklenice dnem vzhůru zůstanou tuhé a nebudou téct. Hotové jogurty nechejte vychladnout a poté uložte do lednice, kde vám vydrží nejméně týden.

Tip

Jogurty můžete jíst jen tak, tedy neochucené, nebo do nich vmíchat marmeládu, čerstvé nebo kompotované ovoce, med, chia semínka, vločky, müsli či kakao podle své chuti.

A když už budete u společného vaření, zkuste se projít kolem domu, zda vám ještě na záhonech nezůstaly nějaké bylinky. Pokud ano, inspirujte se v našem článku, jak si je uchovat přes zimu.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu