|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Dužinu z dýně nikdy nevyhazujte, v kuchyni se bude hodit 

Urodilo se vám hodně dýní? Poradíme, jak tyto melouny podzimu správně skladovat

23. října 2018 09:04 / Internet
 0   0
Už jste někdy slyšely o takzvaných melounech podzimu? Pokud jste odpověděli, že ne, velmi rychle vás vyvedeme z omylu. Nemluvíme totiž o ničem jiném než o dýních, které jsou v tomto období jedním z neoblíbenějších dekoračních prvků. V období dušiček se jejich dužiny vyřezávají či vydlabávají a vzniklé výtvory se pak objevují na zápražích či za okny.

Samotná dužina se pak často vyhazuje, a přitom, kdo jednou ochutnal pečenou dýni, zavařeninu, koláče nebo polévku, už to nikdy neudělá. Výborná jsou i její semínka. Abyste si dýňové hody mohli užívat až do jara, poradíme, jak tyto plody správně skladovat.

Stopka je základem pro úspěšné skladování

Pěstujete-li dýně na zahradě, je nejvyšší čas je posbírat. Zásadní je, abyste jim ponechali alespoň pěti až deseticentimetrovou stopku. Ta funguje jako pomyslný špunt bránící tomu, aby dýně nezačaly hnít nebo plesnivět. Dýně přesuňte na pár dnů do tepla, aby stopka dokonale oschla. Pak ji ještě můžete ochránit voskem nebo parafínem.

O okrasné (nejedlé) dýně se nemusíte nijak starat, vystavte je a těšte se z jejich krásy. Dýně konzumní buďto zpracujte do kompotů, másla, kandujte nebo zamrazte. Chcete-li dýně skladovat, je nutné dodržet následující pravidla.

Dýně milují sucho

Dýně nejsou, na rozdíl od brambor, tak náročné na teplotu skladování. Potřebují ideálně 10 - 15 stupňů Celsia, což pohodlně splňuje sklep (musí být suchý a větraný) nebo chladnější místnost. Majitelům panelákových bytů se osvědčilo skladování na chodbě, kde je navíc sucho, což je druhým důležitým faktorem. Proto je pro dýně naprosto nevhodná lednice, a to i pro načaté kusy.

Dýně neustále odpařují vodu, která může kondenzovat a zapříčinit hnití. Ze stejného důvodu nenechávejte dýně ležet přímo na zemi, ale třeba na dřevěném roštu. Můžete je i zabalit do novin nebo uložit do bedýnek vystlaných slámou. Noviny a sláma absorbují vypařenou vodu, proto je občas vyměňte. Dýně by se také neměly vzájemně dotýkat.

Není dýně jako dýně

Chcete-li si dýni koupit, asi nebudete řešit skladování, nýbrž výběr správného druhu. Každý je totiž vhodný na něco jiného. Základními běžně dostupnými druhy jsou dýně máslové, špagetové, muškátové, velkoplodé a v posledních letech velmi populární dýně Hokaido. Právě posledně jmenované se těší stále větší oblibě co se týče jejího pěstování v zahradách. A pokud hledáte tip na nějakou pochoutku, inspirujte se zde.

Dýňová semínka jsou chutná a zdravá

Jakmile zpracujete dužinu, zbyde vám hromada semen. Stačí je důkladně očistit ve vodě, okapat na cedníku a nechat oschnout. Další využití je široké. Můžete jimi před pečením posypat chléb, drcená přidat do zeleninových salátů a polévek a opražená na pánvi s trochou soli nebo koření poslouží jako skvělá pochoutka k televizi.

Dýňová semínka jsou plná vitaminů a minerálů s pozitivním vlivem na kvalitu vlasů a nehtů, zpomalují stárnutí, působí jako prevence zánětů močových cest. Obsahují také cenné omega-3 a -6 mastné kyseliny příznivě ovlivňující hladinu cholesterolu. 

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu