|  HOBBY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Dům
Při pěstování orchidejí je třeba dodržovat pár pravidel 

Zapomeňte na vodu. Orchideje zalévejte touto běžnou potravinou a pokvetou vám jako šílené

17. července 2021 09:00 / Depositphotos
 0   0
O orchidejích se hovoří, že není příliš snadné dosáhnout kvetení. To však není pravda. Ať už pěstujete orchidej rodu můrovec, katleja nebo plejonku, máme pro vás univerzální tip zálivku, díky které budou všechny orchideje bohatě kvést.

Orchideje jsou ozdobou všech zahradnictví a květinářství. Traduje se, že jsou jen pro zkušené pěstitele, a proto si je mnozí lidé raději domů nepořídí. To je velká škoda, neboť pro pěstování této rostliny je potřeba dodržovat pouze pár jednoduchých pravidel.

Kam umístit orchideje

Druhů orchidejí, které si můžete pořídit, je skutečně nespočet. Navíc ještě existují další hydridní orchideje, lidově kříženci. Pro všechny však platí to, že se orchidejím daří nejvíce na oknech, kde je dostatek světla. Dejte je proto ideálně na parapet východního či jižního okna. Se západním světlem však buďte opatrní, neboť by se mohla orchidej při letních vedrech na okně spálit.

Jakou mají rády orchideje teplotu

Orchidejím během zimy vyhovuje ideálně stála teplota kolem 20 stupňů Celsia. Pokud byste je měli na parapetě nad topením, kde vytápíte na více stupňů, tak je raději přemístěte, neboť by se mohl narušit přirozený fyziologický proces v rostlině. V létě nezapomeňte v noci větrat. Orchideje sice zvládnou teplé letní teploty (pokud nejsou na přímém horkém slunci), ale v noci mají rády vyvětraný vzduch.

Nepřehánějte to se zaléváním

Mnozí experti na pěstování orchidejí se shodují v tom, že by si orchidej měla vzít sama tolik vody, kolik potřebuje. Tím je myšleno to, že je pro orchidej nejlepší, když ji budete pravidelně ponořovat v nádobě s otvory do vody, a to ideálně do dešťové nebo odstáté. Rozhodně ji nepřelévejte, mohla by vám začít plesnivět.

Zázračná zálivka z kávy

Možná budete překvapení, ale orchideje doslova milují kávu, respektive lógr z turecké kávy. V kávě se nachází spousta minerálů, které podporují prosperitu orchidejí. Jedná se zejména o mangan, draslík a hořčík. Pokud tedy budete pravidelně hnojit orchideje lógrem z kávy, nebo si z něj vyrobíte přímo zálivku, orchideje se vám odmění krásnými a bohatými květy. Zálivku z kávy pro orchideje vyrobíte velmi jednoduše. Jedná se v podstatě o zcela vychladlou slabou tureckou kávu o objemu 200 ml. Toto množství by vám mělo vystačit na 1 týden zalévání jedné orchideje. Dále čtěte: Podpořte rajčata v červenci tímto hnojivem a čeká vás rekordní úroda. Plodů budete mít na rozdávání.

Zdroj: zahradkaruvrok.cz, abecedazahrady.dama.cz.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu