|  HOBBY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Dům
Na horko v bytě lze vyzrát různými způsoby 

Ani v bytě bez klimatizace nemusíte v parném létě lapat po dechu. Zkuste pár osvědčených fíglů

07. července 2021 15:47 / Pixabay
 0   0
Když teploměr přes den ukazuje více než 30 stupňů Celsia a ve vašem bytě chybí klimatizace, může být hodně obtížné v interiéru pobývat. Existuje naštěstí několik vyzkoušených metod, díky kterým se vám bude v bytě hned lépe dýchat.

Doby, kdy jsme na klimatizační jednotky v bytě narazili nanejvýš v apartmánu u moře, jsou už dávno pryč. Dnes už jde o poměrně rozšířenou technologickou vychytávku i v českých domácnostech. Pořízení klimatizace ale není zrovna nejlevnější záležitost, a tak si ji nemůže dovolit úplně každý. Pokud je to i váš případ, nezoufejte. Vyzkoušejte některý z následujících tipů, jak prostor ochladit i bez ní.

Kdo nemá dobře zateplený dům či střechu, může v bytě zažívat doslova výheň. V noci se sice interiér trochu ochladí, ale ne vždy je to dostačující. Mnozí tak nemohou v noci spát a převalují se permanentně z boku na bok. Ráno pak vstávají unavení a bez energie. 

Nechejte teplo venku

Základem všeho je zajistit kvalitní tepelnou izolaci, která v zimě brání úniku tepla ven a v létě prostupu tepla dovnitř. Hodně mohou pomoci takzvaná nízkoemisivní skla s vylepšenými tepelně-izolačními vlastnostmi. Řešením jsou také protisluneční fólie, které se lepí na okna.

Zatáhněte závěsy

Zdá se to být maličkost, ale od slunečních paprsků vás doma ochraní také těžké a tmavé závěsy, rolety či žaluzie. Hodně tepla totiž dokáží zadržet a nepustit dovnitř. Doma díky tomu budete mít hned o několik stupňů Celsia méně. Klidně můžete zatáhnout žaluzie a ještě i závěsy, pokud je máte.

Okna otevřete až v noci

Když je horko, svádí to k otevření oken dokořán. Jenže jakmile necháte proudit horký vzduch do bytu ve dne v noci, je to chyba. Vzduch se pak rychle oteplí a ve výsledku bývá uvnitř ještě hůře než venku. Naučte se proto přes den okna zavírat, dokořán je nechte otevřená až večer po západu slunce, v noci a brzy ráno. Pokud je to možné, otevřete klidně i více oken, ať vytvoříte příjemný průvan. Nejlepšího efektu dosáhnete, když jedno okno necháte dokořán a druhé dáte na ventilačku. Ráno okna zase zavřete.

Ventilátory

Úlevu v horkých dnech vám v bytě přinese také ventilátor, ať už stolní, stropní či podlahový. Jestliže před větrák ještě postavíte láhev se zmrzlou vodou či sklenici s kostkami ledu, bude vzduch ještě příjemnější.

Ledový rozprašovač

Mezi účinné praktiky patří rozprašovač naplněný studenou, ideálně v mrazáku vychlazenou vodou. Vodu rozprašte na záclony, na závěsy i uvnitř místnosti. Do místnosti tak bude procházet z venku lehce ochlazený vzduch. Nebo namočte prostěradla či osušky do studené vody a přehoďte je přes okna. Pomoci dokáže také vana a dřez naplněný ledovou vodou. Voda se v tomto horku začne odpařovat a ve vašem bytě se bude opět volněji dýchat.

Ledová klimatizace

Nejvíce tepla v sobě udržují silné zdi. Vezměte sklenice, vázy a misky a naplňte je kostkami ledu. Ty pak rozmístěte podél stěn. Budete překvapení, jak se vzduch v místnosti ochladí a vy pocítíte úlevu.

Vhodné ložní prádlo

Teplé flanelové povlečení si nechejte na zimu a vytáhněte tenké peřiny a povlečení z chladivého saténu, lnu nebo mikrovlákna. Někdy stačí přikrýt se jen plátěným bavlněným prostěradlem. Přes den si můžete připravit úžasné domácí limonády, které vás v horku příjemně osvěží. O tom, jak je připravit, jsme psali zde.

Zdroj info: www.stevebrownapts.com, www.huffpost.com, www.nymag.com.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu