|  HOBBY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Zahrada
Kočku můžete ze zahrady elegantně vypudit 

Pokud vám kočky likvidují úrodu, zkuste je přelstít. Přinášíme pár tipů

23. června 2021 09:22 / Shutterstock
 0   0
Vlastníte zahradu, pečlivě ji udržujete, a přesto občas nacházíte rozhrabané záhony nebo zničené rostliny? Pak vás s největší pravděpodobností navštěvuje kočka. Pokud nechcete stále napravovat škody, které nezvaná návštěvnice způsobuje, zkuste vyzkoušet pár triků, jak ji dostat pryč.

Existuje několik osvědčených rad, díky kterým budete držet kočku dál od své úrody a výpěstků, a přitom se nejedná o nic drastického.

Pepř jim nevoní

Úrodu před kočkami můžete ochránit tak, že její okolí posypete kajenským pepřem. Už po prvním setkání s kořením se zvířata většinou na místo nevrátí. A nemusíte se bát, že byste chlupáčům jakkoliv ublížili, místo jim prostě jednoduše přestane lákavě vonět.

Zbytky růží přijdou vhod

Pokud pěstujete na zahradě růže či jiné dřeviny s trny, schovejte si jejich zbytky. Až budete sít či sázet, dejte větvičky mezi řádky budoucí úrody a do květinových záhonů, kočky se od nich budou držet v uctivé vzdálenosti.

Odpor k vodě

Že kočky nesnášejí vodu, ví asi každý. Vyzbrojte se proto trpělivostí a miskou vody a počíhejte si na kočku poblíž místa, kam nechcete, aby chodila. Nechte ji přiblížit se co nejblíže, a poté jí polijte vodou hlavu. Jistě se jí to nebude zamlouvat a okolí pro ni zůstane spojeno s nepříjemným zážitkem, který si příště ráda odpustí.

Využijte citrusové slupky

Některé pachy jsou pro kočky naprosto nesnesitelné. Například je odpuzují výpary z octa či vůně citrusů. Toho můžete využít i na zahradě, abyste udrželi kočky v uctivé vzdálenosti od záhonků. Shromážděte si slupky z pomerančů či citronů a pokryjte jimi záhonky. A až se rozpadnou, obohatí navíc půdu o potřebné živiny.

Využít můžete i rostliny, které se vyznačují pro kočku nepříjemným aroma. Zkušení chovatelé doporučují například routu vonnou, citronovou trávu nebo eukalyptus. Působí na kočky stejně odpudivě jako slupky citrusů. Čtěte také: Špatná strava škodí nejen páníčkům, ale i jejich kočkám

Zdroj info: nasezahrada.com, ireceptar.cz, davidsuzuki.org

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu