|  HOBBY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Dům
Odvodňovací žlab si před garáž zvládne namontovat i šikovný kutil 

Jestli vám po každém dešti stojí voda v garáži, je nutné zasáhnout

16. června 2021 19:46 / Depositphotos
 0   0
Garáže lidem obvykle neslouží jen k ukrytí auta před rozmary počasí, ale často i jako skladiště. Někdo má v garáži pytel brambor, jiný třeba sezonní sportovní potřeby nebo oblečení. Odložené věci v garáži však přežijí bez úhony jen tehdy, pokud budou v suchu. Když jsou v ní po každém dešti kaluže vody, je to problém. Má ale řešení.

Jestli vám do garáže zatéká, je to problém bez ohledu na to, zda v ní máte jen auto nebo i další věci. Vlhkost totiž může vést například ke vzniku plísní. Přitom stačí dešťovou vodu odvést od garáže do kanalizace. Pomůže vám v tom odvodňovací žlab. Šikovný kutil si ho dokáže nainstalovat i sám.

Odvodnění suchou cestou

Některé garáže mají odvodňovací kanál už zabudovaný v podlaze, pokud to ale není váš případ, nezoufejte, odvodnění zvládnete i suchou cestou. Nainstalujte před garáž odvodňovací žlab. Vodu vám zastaví, přitom na jeho pořízení není nic složitého. Pár věcí je ale dobré vědět.

Samočisticí žlab

Správný žlab by měl obsahovat sběrný koš, do kterého se samy odplavují všechny nečistoty. Stačí, když ho jednou za půl roku vysypete a vyčistíte. Aby vše dobře fungovalo a koryto se neucpávalo, musí být jeho povrch hladký. Tuto podmínku výborně splňují odvodňovací žlaby z plastu nebo polymerbetonu, což je moderní, vysoce odolný materiál.

Nechejte si poradit

Důležité je zvolit správnou velikost žlabu. Vybírá se podle množství průměrných srážek v místě, kde ho budete používat. Nemusíte se ale bát, že kvůli tomu budete muset kontaktovat hydrometeorologický ústav a studovat srážkové statistiky ve vašem regionu. Profesionální prodejce by o tom měl mít přehled a pokud mu sdělíte, kde žijete, pomůže vám vybrat jak správnou hloubku, tak šířku.

I když odvodňovací žlab odvede kus práce, je třeba počítat s tím, že vám pomůže jen v případě běžných dešťů. Pokud žijete v záplavové oblasti a přižene se velká voda, žlab vaši garáž neochrání.

Osobák nebo náklaďák

Při výběru odvodňovacího žlabu musíte zohlednit také to, jak velkému zatížení jej vystavíte. Pokud přes něj budete jezdit jen s osobním autem, můžete si pořídit žlab z pevného plastu. Pokud ale víte, že přes žlab budete jezdit i nákladním vozem, volte raději žlab z polymerbetonu. Tento materiál má oproti klasickému betonu nižší hmotnost, ale vydrží skutečně obrovské zatížení. Má navíc skvělé samočisticí vlastnosti.

Montáž zvládne i kutil

Velkou výhodou odvodňovacích žlabů je, že jejich montáž není nijak extra složitá a zvládne ji i šikovný kutil. Pokud k nim ale nepatříte nebo nemáte čas, vyberte si firmu, která vám žlab prodá, namontuje a připojí na kanalizační přípojku.

Tip pro spořínky

Voda ovšem nemusí odtékat jen do kanalizace. Klidně si můžete pořídit dešťovou jímku a pak lze vodu, která do ní ze žlabu nateče, používat na zalévání zahrady. O tom, jak moc je dešťovka pro rostliny dobrá, jme psali zde.

Na co si dát pozor

I když se pořízení odtokového žlabu zdá být jednoduché, je třeba vše dobře promyslet. Co se může stát, pokud si pořídíte nesprávný žlab?

  • Levnější odtokové žlaby nemají sběrný koš, ale pouze sítko. To sice zabrání tomu, aby se větší nečistoty dostaly do kanalizace nebo jímky, často se ale ucpává a je s ním více práce.
  • Jestliže zvolíte příliš malou velikost, koryto i při běžném dešti přeteče a do garáže vám bude zatékat dál.
  • Pokud si zakoupíte žlab, který není uzpůsobený na zátěž, mřížka se pod tíhou auta prohne. Časem bude potřeba nahradit ho novým.
Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu