|  HOBBY
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Dům
V malé ložnici se lépe vyjímá světlý nábytek 

I v malé ložnici se můžete cítit královsky. Důležité je vědět, jak ji co nejlépe vybavit a uspořádat

10. července 2021 18:39 / Pixabay
 0   0
Ne jaždý má tu možnost mít dostatečně velkou ložnici, která působí světle a vzdušně. Mnohdy se lidé musejí spokojit s miniaturním pokojem o pár metrech čtverečních. Pokud je to i váš případ, nezoufejte. Poradíme vám, jak si tuto místnost uspořádat tak, abyste se v ní navzdory malým rozměrům cítili co nejlépe.

Možná jste to dodnes nevěděli, ale obytné pokoje by měly mít určité minimální rozměry, které stanovuje státní norma. Jde o normu s označením ČSN 734301. Udává i rozměry ložnice. Minimální šířka dvoulůžkového pokoje má být 2 400 mm a jeho plocha musí být alespoň 12 m² nebo 17 m² u osob s těžkým tělesným postižením. Ložnice s jedním lůžkem vyžadují minimální šířku 1 950 mm a 8 respektive 12 m² v případě osoby s těžkým tělesným postižením.

Jenže i přes tuto normu existuje hodně bytů, kde je ložnice menší. Pokud i vy skládáte hlavu v pokoji, který má sotva pár metrů čtverečních, je třeba obzvláště pečlivě přemýšlet o jeho uspořádání. 

Na posteli nešetřete

Alfou a omegou každé ložnice je postel. Zde se rozhodně nevyplatí s prostorem šetřit. Minimálně by měla mít postel pro dva rozměr 160 x 180 cm, optimálně ale 180 x 200 cm. V případě nouze se lze vyspat i na posteli 140 x 200 cm, nicméně dlouhodobě to není moc příjemné a časem vám to začne vadit. I kdyby postel měla zabírat většinu plochy ložnice, kupte raději větší než menší.

Lůžko do rohu nepatří

Pokud je to jen trochu možné, nedávejte postel do rohu místnosti, obzvláště pokud má velký úložný prostor. Prostor pod postelí by měl „dýchat“, aby matrace během dne větrala. Když postel postavíte do kouta, cirkulaci vzduchu výrazně omezíte a v zimě v rohu místnosti může vznikat plíseň. Pokud vám dispozice pokoje žádnou jinou alternativu nedovolí, mějte postel alespoň několik decimetrů odsunutou od stěny.

Využijte prostor kolem zdí

V malé ložnici se vyplatí využít úložný prostor kolem zdí. Místo samostatných kusů nábytku volte vestavné skříně od podlahy ke stropu tak, aby místnost působila vzdušným dojmem. Skříně vybírejte raději s posuvnými dveřmi, nezabírají tolik místa.

V malých ložnicích musíte naplno využít také stěny. Navrtejte do nich skříňky nebo policové systémy. Často se zapomíná na stěnu nad čelem postele, kam můžete umístit police třeba na knížky nebo drobnou elektroniku. Do hůře přístupných míst uskladněte sezonní oblečení a věci, které nepoužíváte tak často.

Prosvětlovací triky

Pamatujte si, že světlá místnost působí vždy opticky prostornějším dojmem než tmavá. Zdi malé ložnice proto vymalujte bílou barvou, vybírejte spíše světlý nábytek a záclony a závěsy volte co možná nejkratší. Obecně to příliš nepřehánějte s barvami, šmrnc vaší ložnici dodá už jen pestrobarevné povlečení, jinak se držte spíše zkrátka.

Kdo nemá rád sterilně bílé stěny, může si na jednu menší stěnu pořídit tapetu nebo ji vymalovat veselejší barvou. Zbylé tři stěny ale nechte bílé. Samozřejmě platí, že pokud máte malé okno, nic před něj nedáváte. U větších oken můžete parapet ozdobit malými květinami.

Střídmost se vyplatí

Abyste se v malé místnosti cítili dobře, je potřeba udržovat pořádek. Zbavte se proto všeho, co nepotřebujete a co by vám v ložnici zbytečně zabíralo místo. Šetřete nábytkem i dekoracemi. Záležet si dejte na bytových textiliích, jako jsou záclony, závěsy, přehozy na postel, kvalitní ložní povlečení, prostěradla a příjemné polštářky.

Optické klamy

Naučte se pracovat s optickými klamy, ať už pomocí barev, vzorů nebo povrchových úprav. Malé místnosti oživí světlé, jasné a svěží odstíny, lesklé povrchy a čisté linie. Krásná je kombinace světlé dřevěné podlahy, bílého stropu a světle zelených či žlutých stěn, která dodá ložnici svěží a uklidňující atmosféru. Pruhy opticky zvýší i rozšíří prostor. Stejně tak pomohou velká zrcadla. O tom, co všechno o vás prozradí předsíň, jsme psali zde.

Zdroj info: www.apartmenttherapy.com, www.fabalabse.com, www.houzz.com, www.jena-nabytek.cz.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu