|  HOBBY
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Zahrada
Květináče mohou být z různých materiálů, některé se hodí jen do bytu, jiné lze mít bez obav i venku 

Vyberte si z velké nabídky kvetináčů nejvhodnější. Záleží na tom, co v něm budete pěstovat

04. května 2021 13:28 / Pixabay
 0   0
V zahradnictvích a hobbymarketech již dnes naleznete obrovské množství květináčů a truhlíků. Liší se nejen velikostí, ale i funkcí a materiálem. Ne každý materiál ale rostlinám opravdu vyhovuje, v některých mohou rostliny i uhynout.

Správná volba květináče vám ušetří nejen čas, ale pomůže i rostlinám v bezstarostném růstu. Rozhodně se vyplatí jeho výběru věnovat alespoň trochu času. Ze všeho nejdříve je dobré si ujasnit, k jakému účelu hodláte květináč využít. Jiný se hodí na výzdobu interiéru, kde do něj dáte umělou rostlinu nebo stromek, po jiném materiálu je třeba sáhnout ve chvíli, kdy v květináči budete pěstovat živé rostliny. Vždy je lepší vsadit na kvalitu, z levných a nekvalitních materiálů se mohou uvolňovat různé toxiny, které mohou rostlině ublížit.

Zásadní je vědět, zda budete mít květináč venku, nebo v bytě. Květináče určené do exteriérů jsou vyrobeny z materiálů, které lépe odolávají povětrnostním podmínkám a celkově více vydrží. Možná to někoho překvapí, ale volba materiálu květináče dokáže ovlivnit i to, jak úspěšní v pěstování budete. Třeba plechové květináče vypadají hezky, ale pokud v nich dáte rostlinu na slunečné stanoviště, nahřeje se natolik, že se teplem mohou kořeny rostliny doslova uvařit. Rozhodně tedy není dobré výběr vhodného květináče podcenit.

Plastové květináče

Každý materiál má svá plus a minus. Hlavní výhodou plastových kořenáčů je jejich váha, díky své lehkosti se vám s nimi bude lépe manipulovat. Na druhou stranu plast příliš moc neodolává slunečnímu záření, proto si jejich umístění venku na zahradě raději dobře rozmyslete. Může se totiž stát, že po čase plast zkřehne a květináč se zničí. Naopak v interiéru neuděláte s plastovými květináči chybu.

Keramika je univerzální

Za klasiku lze považovat keramické květináče. Jde o univerzální materiál, keramické květináče tak můžete mít bez obav jak v interiéru, tak venku na slunci. Pokud budete chtít pěstovat rostliny v keramickém květináči, vždy si zkontrolujte, zda mají ve spodní části drenážní otvory pro odtok přebytečné vody. Některé rostliny přemokření špatně snášejí a kvůli přemíře vlhkosti by jim mohly uhnít kořeny.

Pozinkované nádoby

Pozinkované květináče či truhlíky vypadají velmi stylově a kdo má rád atmosféru francouzského venkova, tomu se obzvláště líbí. Jak jsme ale už v úvodu článku naznačili, plech má i své velké slabiny. Plech rozehřátý slunečními paprsky může rostlinu klidně i zahubit. Substrát totiž rychle vyschne a rostlina začne brzy chřadnout. Naštěstí se pozinkovaných květináčů nemusíte hned vzdávat. Problém snadno vyřešíte tím, že do květináče vložíte ještě izolační vložku, třeba z igelitu. I ten dokáže rostlinky před horkem alespoň částečně uchránit.

Dřevem nic nepokazíte

Kouzlo dávných časů navodíte také pomocí dřevěných květináčů a nádob. Tento materiál můžete uplatnit jak doma, tak venku. Dřevo samo o sobě je dobrý izolant, takže nebude vadit ani to, když bude dřevěný květináč vystaven i přímým slunečním paprskům.

Moderní hliníkolaminát

Technologický pokrok je vidět i ve výrobě květináčů. Sehnat lze rovněž květináče vyrobené z hliníkolaminátu. Jde o oblíbený moderní materiál, který se opět hodí jak do interiéru, tak do exteriéru. Je velmi pevný a odolný, přitom lehký.

Pevný a lehký sklolaminát

Dalším moderním materiálem je sklolaminát, který svým vzhledem imituje terakotu. Opět jde o velmi lehký a zároveň pevný materiál. Terakotový vzhled skvěle zapadne do jakékoliv zahrady, kde působí přirozeným dojmem.

Dlouhověký polyratan

Značné oblibě se těší také polyratan. Svým vzhledem se podobá klasickému přírodnímu ratanu, na rozdíl od něj ale vydrží jakékoliv rozmary počasí. Jde o dlouhověký materiál. Polyratanové květináče seženete v nejrůznějších barevných variantách. Díky dobré stálosti barev vydrží dlouhé roky jako nový. Psali jsme také: Japonské sasanky jsou nenáročné na pěstování, přesto na každé zahradě udělají opravdu hodně parády

Fotogalerie
Klára Sanders | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu