|  HOBBY
čt 16. května, svátek má Přemysl, zítra Aneta
Dům
Nízkoenergetické domy už dnes převálcovaly domy pasivní 

Ne každý ví, jak se od sebe liší nízkoenergetický a pasivní dům. Rozdíl je přitom docela zásadní

21. dubna 2021 12:42 / Depositphotos
 0   0
Energeticky úsporné domy jsou v posledních letech v kurzu. A přesto, že čím dál více lidí klade důraz na snížení nákladů spojených s bydlením na minimum, některé pojmy se lidem stále pletou. Například pasivní a nízkoenergetický dům není to samé, jak si možná někteří dosud myslí.

Výstavba energeticky úsporných domů roste rok od roku. Mnozí si raději na začátku připlatí, ale pak šetří na provozu. A právě proto jsou nízkoenergetické a pasivní domy tolik žádané. Na stavby nízkoenergetických a pasivních domů se používají materiály, které vyhovují požadavkům na nízkou či nulovou spotřebu energie. Dbá se, aby byly nejen šetrné, ale také z obnovitelných zdrojů. Taková jsou dřevěná vlákna, celulóza získaná z konopí, ovčí vlna, sláma, tvrdé dřevo, bambus a další. Materiálů se využívá při izolacích či přímo při budování stavebních konstrukcí. Přesto je mezi oběma typy domů rozdíl.

Pasivní dům skoro nepotřebuje vytápění

Důsledné zateplení je teprve začátek. Moderní pasivní dům obsahuje také automatický větrací systém, který předává teplo odváděných (vydýchaných) plynů přiváděnému (čerstvému) vzduchu. Uvnitř panuje stále příjemné a zdravé mikroklima, i když vůbec neotevíráte okna. Díky čistému vzduchu vyhovuje nízkoenergetický dům obzvláště alergikům a astmatikům. Pasivní dům je stavba, která splňuje dobrovolná, ale přísná kritéria energetických úspor při provozu domu. Vytápění potřebuje pouze několik dní v roce.

Záleží  na mnoha okolnostech

Pamatujte však, že základní kategorie jsou pouze zjednodušujícími škatulkami. Ve skutečnosti vyžaduje každý konkrétní projekt speciální přístup, daný tvarem parcely, sklonem terénu a dalšími lokálními okolnostmi. Nízkoenergetický dům má v ideálním případě kompaktní, nikoli členitý tvar. Okna jsou orientována k jihu, odkud přichází nejvíce slunečního záření. Užitečná bývá domácí elektrárna, například solární panely na střeše.

Přesně stanovená kritéria

Existuje přesně stanovená hranice, za kterou nízkoenergetický dům dosahuje takzvaného pasivního, nebo dokonce nulového standardu. Pro udržení normální pokojové teploty kolem 20 °C potřebuje aktivně vyrobit méně než 15 kilowatthodin (kWh), nebo méně než 5 kWh energie na čtvereční metr ročně. Jinak stačí pouze teplo vyzařované sluncem, živými obyvateli a zapnutými spotřebiči.

Nízkoenergetický dům je překonaný

Nízkoenergetický dům má poměrně nízkou spotřebu paliv, případně elektřiny pro výrobu tepla. Díky tepelné izolaci, kvalitním oknům a automatickému větrání dochází k relativně malým únikům energie.

Domácnost může za vytápění zaplatit řádově jenom stokoruny ročně. Nízkoenergetický dům vychází výhodněji oproti staré zástavbě, ale jinak zaostává za modernější architekturou. Takzvaný pasivní standard hospodárněji zužitkovává teplo, ale zároveň může zahrnovat chladnou spíž a většinou skýtá příjemnější podmínky i během letních veder, protože lépe předchází případnému přehřátí (nejenom žaluziemi).

Nízkoenergetický dům vzdáleně připomíná energetickou třídu spotřebičů A, která byla dříve nejlepší, ale dneska zaostává za třídami A+, A++ a A+++. O mýtech týkajících se úspor energií, které vás možná překvapí, jsme psali zde.

Když promluví čísla

Nejlépe poznáte rozdíly mezi jednotlivými typy zástavby podle jejich energetické náročnosti.

Běžný dům ze 70 až 80. let

Spotřeba energie na vytápění v kWh/m2/rok: nad 200
Cena vytápění plynem v Kč/rok: nad 35 040 Kč

Běžná dnešní novostavba

Spotřeba energie na vytápění v kWh/m2/rok: 80 až 140
Cena vytápění plynem v Kč/rok: 14 016 Kč až 24 528 Kč

Nízkoenergetický dům

Spotřeba energie na vytápění v kWh/m2/rok: méně než 50
Cena vytápění plynem v Kč/rok: méně než 8 760 Kč

Pasivní dům

Spotřeba energie na vytápění v kWh/m2/rok: méně než 15
Cena vytápění plynem v Kč/rok: méně než 2 628 Kč

Nulový dům

Spotřeba energie na vytápění v kWh/m2/rok: méně než 5
Cena vytápění plynem v Kč/rok: méně než 876 Kč

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu