|  HOBBY
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Dům
Podlahové topení je velmi příjemné 

Podlahové topení je velmi příjemné. Aby dobře fungovalo, je třeba zvolit správnou podlahovou krytinu

30. dubna 2021 10:20 / Pixabay
 0   0
Podlahové topení je velmi příjemné, lidé si proto tuto technologickou vychytávku čím dál častěji pořizují. A to nejen do koupelny a na toaletu, ale i do kuchyně či obývacího pokoje nebo na chodbu.

Pro podlahové topení se mohou rozhodnout majitelé rodinných domů i lidé žijící v bytě. Kromě toho, že se budete muset rozhodnout pro konkrétní systém podlahového vytápění, musíte také vědět, jakou zvolit podlahovou krytinu. Ne každá se totiž v tomto ohledu hodí.

Obrovskou výhodou sálavého podlahového topení je, že teplota vzduchu je rovnoměrně rozložena v celém prostoru místnosti. To zaručuje dokonalou tepelnou pohodu, které lze dosáhnout vytápěním nastaveným o jeden až dva stupně Celsia níže, než byste potřebovali při použití obyčejných topných těles. Roční úspora energie činí až 20 % oproti elektrickému topení. Dalším bonusem je bezprašný provoz.

Tepelný odpor

Vybrat si vhodnou podlahovou krytinu byste měli ještě ve fázi výstavby domu či před započetím rekonstrukce. Díky tomu můžete v projektu zohlednit tepelný odpor (Rb) vámi zvolené podlahové krytiny (neměl by přesáhnout 0,15 m2 K/W), a podle toho upravit délku topných okruhů. Další důležitou vlastností je tepelná vodivost, která by na rozdíl od odporu měla být co nejvyšší.

Keramická a kamenná dlažba

Nejvíce se podlahové topení instaluje pod keramickou nebo kamennou dlažbu s odporem 0,010 m2 K/W, přenos tepla je zde totiž nejefektivnější. Málokdo se ale rozhodne dát dlažbu po celém bytě, obvykle se tento typ podlahy objevuje v koupelnách, chodbách, případně v kuchyních.

Marmoleum i vinyl

Chybu rozhodně neuděláte ani s lepeným marmoleem, které se svým tepelným odporem blíží dlažbě (0,014 m2 K/W). A velmi podobné vlastnosti mají i lepené vinylové podlahy s nízkou konstrukční výškou a odporem 0,015 m2 K/W.

Laminátové podlahy

Také dvou či třívrstvou laminátovou podlahu lze dát na podlahové topení. V lepené formě má menší odpor než plovoucí podlaha. I tak je ale plovoucí laminátová podlaha lepší než třeba masivní dřevo.

PVC

Dobrou volbou jsou také PVC krytiny – tedy měkčené vinylové podlahy, lidově řečeno lino. Polyvinylchlorid je umělý materiál odolný vůči poškození a vodě, pružný, nenáročný na údržbu a hlavně s perfektní tepelnou vodivostí a nízkým tepelným odporem (0,020 m2 K/W).

Dřevěné parkety

Podlahového topení se nemusíte vzdát, ani pokud uvažujete o dřevěné podlaze. Vhodné jsou zejména vícevrstvé podlahy nebo parkety, které mají nejlépe malý formát a jsou celoplošně nalepené. Použít můžete také korkovou podlahu. Tenká vrstva pružného korku dokonce vede teplo lépe než dřevěná podlaha.

Jaká krytina pro podlahové topení není vhodná

Při výběru podlahy s ohledem na podlahové topení se vždy vyplatí poradit s odborníky. Rozhodně byste však na podlahové topení neměli pokládat koberce s filcem (izolant) a vysokým chlupem. Pokud na koberci trváte, pak by jeho tloušťka neměla přesáhnout 10 mm. Pro lepší vodivost je potřeba jej přilepit. I když jsou některé typy dřevěných podlah vhodné pro podlahové topení, určitě to neplatí pro masivní dubovou podlahu. Ta by vám ve spojení s podlahovým vytápěním v žádném případě neudělala dobrou službu. Pokud hledáte opravdu luxusní podlahu do svého interiéru, můžete zvolit sklo, o skleněných podlahách jsme více psali zde.

Fotogalerie
Magazín PLUS+
Zavřít reklamu