|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Vytvořte si romantická zákoutí plná barev a vůní  

Zasaďte si nyní královnu zahrady a bude vás obšťastňovat celé léto

20. dubna 2021 11:57 / Depositphotos
 0   0
Záplava radosti po celé léto – připravte se na ni už nyní. Brzké jaro je ideální pro přípravu budoucí kvetoucí zahrady. A protože královnou všech květin je růže, měli byste jí věnovat patřičnou péči. Poradíme, jak růže pěstovat a jaké barvy kombinovat.

Růže jsou nádherné, dlouhověké a nenáročné. Chcete-li je vysadit, zahajte přípravy brzy na jaře. Příznivě působí nakypření země do hloubky na dva rýče. Jelikož růže zůstávají na místě mnoho let, vylepšete půdu humózním substrátem, jako je rozložený chlévský hnůj nebo kompostová zemina. Tento substrát zapracujte pouze do horní vrstvy nakypřené zeminy, protože při malém přísunu kyslíku se humus překyselí.

Druhy růží

Růže se rozdělují podle způsobu jejich využití v zahradách. Zahradníci rozlišují růže zejména podle účelu uplatnění. Existují růže ušlechtilé, popínavé, záhonové, zakrslé, keřové nebo plané růže. Do formy kmínkových růží, případně vysokokmínků lze tvarovat ušlechtilé, popínavé, záhonové, ale také zakrslé růže.

Tzv. smuteční růže nebo kaskádové růže (vysoké kolem 140 cm) představují popínavé růže naroubované na kmínek, polokmeny (výška zhruba 60 cm) vznikají naroubováním zakrslých růží a vysokokmeny (výška cca 90 cm) tvoří na kmínek naroubované záhonové či ušlechtilé růže.

Pozor při nákupu

Před nákupem růží byste si měli řádně promyslet, jak je chcete uplatnit na vaší zahradě. „Ušlechtilé růže, nazývané také čajohybridy, nesou na zpravidla dlouhých stopkách jednotlivé květy ryzí formy, často s příjemnou vůní, které se výborně hodí jako řezané květiny do vázy, kytic nebo i jednotlivě,“ vysvětluje zahradník a odborník na okrasné květiny Franz Bohmig.

Druhy:

  • Popínavé růže zahrnují silně vzrůstné odrůdy a potřebují stabilní oporu pro popínání.
  • Záhonové růže kvetou dlouho, často a květy většinou tvoří okolíky. Jsou robustní a dlouhověké, kompaktní, nízké, keřovitě rostoucí, vypadají dobře ve skupinových výsadbách.
  • Zakrslé růže dorůstají výšky zhruba 30 cm a s oblibou jsou pěstovány v nádobách.
  • Keřové růže dosahují výšky až 2 m, jsou velmi robustní a zpravidla se do nich nezasahuje řezem. V současnosti se šlechtí i nižší odrůdy.
  • Keřové růže mají květy podobné ušlechtilým růžím (často jde o nostalgické odrůdy) a po celé léto tvoří stále nové a nové květy.
  • Plané růže mají jednoduché (nikoli plné) květy a rozkvétají pouze jednou v časném létě. Jsou vhodné na větší zahrady stejně jako do živých plotů a vyhledávané ptáky a divokými včelami. Jejich plody (respektive souplodí) se nazývají šípky a v kuchyni nacházejí různorodé využití.

Správná volba odrůd

V rozáriu nebo ve školce, také na obrázcích v nabídkovém katalogu, vypadají všechny růže nádherně. „Pokud si ale chcete zasadit růže na vlastní zahradu, může se vaše očekávání krásných květů velmi rychle proměnit v mrzutost. Rostliny buď nekvetou vůbec, nebo květy nejsou ani zdaleka tak půvabné jako na obrázcích a listy vypadají do určité míry nemocné. Zpravidla to znamená, že jste vybrali odrůdu nevhodnou pro dané podmínky. Při nákupu dbejte v každém případě na to, abyste pořídili odrůdy odolné vůči chorobám, obzvláště k černé skvrnitosti listů a padlí (vyvolávaným houbovými původci), rovněž proti různým škůdcům,“ upozorňuje Bomig.

Nejlepší barevné kombinace

V případě záhonů s růžemi věnujte pozornost kombinaci barev a výšek! Sortiment růží zahrnuje velmi barevně různorodé květy od červených či růžových přes oranžové a lososově oranžové až po žluté a bílé, kromě toho existují i vícebarevné odrůdy. Červeně a růžově kvetoucí odrůdy se k sobě výborně hodí, stejně jako bílé květy s lososovými nebo oranžovými. Ovšem lososové a oranžové se vůbec nehodí k červeným ani růžovým.

Nebojte se stříhat

Na podzim je třeba provést každoroční řez. Růže kvetou převážně na výhonech z předchozí sezony. Vytvoření silných mladých výhonů s pěknými květy docílíte pomocí poměrně výrazného zpětného řezu. Všechny slabé výhony zcela odstraňte. Ani vnitřek rostliny nesmí být příliš hustý. Jak přesně na podzimní řez růží jsme psali zde.

Fotogalerie
Marcela Plachá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu