|  HOBBY
st 15. května, svátek má Žofie, zítra Přemysl
Ostatní
Falešné kapary lze připravit i z pampelišek nebo lichořeřišnice 

Středomořskou pochoutku kapary si můžete připravit i z našich rostlin. Třeba z pampelišky či lichořeřišnice

22. dubna 2021 08:21 / Depositphotos
 0   0
Kapary jsou oblíbenou středomořskou pochoutkou. Jde v podstatě o poupata kapary trnité naložená do solných či olejových nálevů. Kaparovník se u nás dá pěstovat pouze ve skleníku, protože vyžaduje teplo. Ale pokud si budete tuto středomořskou delikatesu chtít připravit, můžete kaparovník nahradit našimi rostlinami, třeba pampeliškou nebo lichořeřišnicí.

Kapara trnitá je poléhavý trnitý keř, který se běžně vyskytuje ve Středomoří, ale narazíte na něj také na Arabském poloostrově, v Austrálii nebo Asii. Kromě toho, že má tento keř nádherné květy, je ceněný také pro svá poupata. Ta se sbírají ještě uzavřená, a to v různých fázích zralosti. Jejich konzervováním ve slaném či vinném nálevu nebo přímo v soli získávají typickou pikantní nahořklou a slanokyselou chuť. Mají tmavě zelenou barvu. Hodí se na pizzu, do salátů, omáček, těstovin nebo jen k vylepšení obložených chlebíčků. Přidat je můžete také k tučnějšímu masu nebo rybám.

Vypěstovat si v našich podmínkách kaparu trnitou není jednoduché. Vyžaduje totiž teplé klima. Museli byste ji mít v květináči, od dubna do října ji nechat venku a na zimu ji přemístit do světlé místnosti, zimní zahrady nebo vytápěného skleníku. Ne každý má ale ideální podmínky pro přezimování tohoto keře. I tak si ale můžete falešné kapary připravit sami doma, a to z rostlin, které u nás běžně najdete. Z pampelišky nebo lichořeřišnice.

Lichořeřišnicové kapary z poupat i semen

Pokud se rozhodnete falešné kapary připravit z lichořeřišnice, máte dvě možnosti. Buď použijete poupata, nebo semena. Někteří lidé pak do jedné skleničky přidávají bojí, tedy jak poupata, tak semena.

Pochoutka z poupat

Nasbírat dostatek poupat může dát zabrat. Někdo proto poupata sbírá průběžně, nechává je zamrazit a až nasbírá potřebné množství, pustí se do výroby. Co budete potřebovat:

  • poupata lichořeřišnice větší
  • 1 dl ocet
  • 3 dl vody
  • lžičku soli
  • špetku estragonu
  • 5 kuliček celého pepře

Ocet svařte s vodou a kořením. Mezitím naplňte poupaty lichořeřišnice menší skleničky a pořádně je upěchujte. Pak poupata zalijte vroucím nálevem, ihned uzavřete a krátce sterilujte, aby se poupata nerozvařila, stačí 15 minut.

Pochoutka ze semen

Jednodušší je připravit pochoutku z tvrdých a zelených semen lichořeřišnice. Co budete potřebovat:

  • zelená semena lichořeřišnice
  • hrubozrnnou sůl
  • pepř černý
  • estragon
  • česnek
  • ocet 
  • vodu

Čerstvě nasbírané plody dejte do nádoby a zasypejte hrubou solí. Nechejte naložené přes noc. Druhý den propláchněte, nechejte vykapat a přendejte do uzavíratelné láhve. Přidejte koření a zalijte horkým nálevem (svařte díl octa a dva díly vody) tak, aby byly plody zakryty, ale neplavaly. Nechejte v láhvi v ledničce a za 3 až 4 týdny můžete používat.

Pampeliškové kapary

Oblíbené je také kapary z pampelišek. K výrobě budete potřebovat pampelišková poupata. Vybírejte poupata co nejmladší, pevná a uzavřená. Co budete potřebovat:

  • 200 g pampeliškových poupat
  • 1-2 lžičky soli
  • 50 ml octa
  • 150 ml vody

Pampelišková poupata dobře omyjte a vložte do skleniček. Průběžně je prosypávejte solí. Skleničky zavřete a nechte asi 24 hodin odpočívat, občas protřepte. Druhý den svařte ocet s vodou a nalijte na odležená poupata, zavřete a víčko pevně utáhněte. Sterilujte ve vodní lázni. Skleničky ponořte asi do tří čtvrtin a vařte přibližně 20 minut od okamžiku, kdy dosáhne teplota bodu varu. O prospěšnosti pampelišek jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu