|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Mazlíčci
Každý pes by měl umět chodit spořádaně na vodítku 

Naučit psa chodit na vodítku jde i bez nepříjemného trhání. Prozradíme tajemství úspěchu

14. září 2020 17:39 / Pixabay
 0   0
Naučit svého psího kamaráda snášet obojek a poslušně chodit na vodítku je jednou z prvních věcí, které ho budete učit. A rozhodně to není snadná záležitost. Klíč k úspěchu tkví ve vašem přístupu, musíte být trpěliví a hlavně důslední.

Pro psy v žádném případě není chůze na vodítku nečím přirozeným, co jim jde jaksi samo od sebe. Čeká vás proto trénink, který prověří zejména vaši důslednost. Bez ní to totiž nepůjde.

Nejvhodnějším věkem pro učení psa na obojek a vodítko je ten, kdy si jej přivedete od chovatele, tj. 7. až 8. týden věku psa. Nechejte mu tak čtyři dny na zabydlení v novém prostředí a pak mu dejte obojek. Měl by být volný a lehký, aby štěněti nezatěžoval krk. Ponechejte mu jej na krku nanejvýš hodinku, a to dvakrát až třikrát za den. Postupně pak můžete dobu prodlužovat.

Tahání za vodítko

Jakmile se pustíte do tréninku chůze psa na vodítku, obrňte se trpělivostí. Hodně lidí se uchyluje k silné mechanické korekci, kdy trhají za vodítko a tím psa nutí jít poslušně vedle něj. Tato metoda je ale dost náročná na čas i zručnost psovoda. Navíc se může stát, že tímto způsobem sice psa naučíte chodit vedle vás na vodítku, ale jakmile mu vodítko sundáte, zřejmě váš pes zmizí v nejbližším křoví a vy můžete na poklidnou procházku bez vodítka rovnou zapomenout. Naštěstí to jde ale i jinak.

Pes vás musí následovat

Osvědčenějším způsobem je, naučit psa, aby vás následoval i bez vodítka. Nezapomeňte také na povely „sedni“ a „zůstaň“, které vám celý proces učení výrazně usnadní. Cílem je přesvědčit psa, že vás chce následovat. Snažte se psa zaujmout - luskejte prsty, plácejte se do stehen a hlavně se upřímně radujte a pejska chvalte, když za vámi jde. Vše berte formou hry a psa k ničemu nenuťte.

Pokud se stane, že má pes tendenci vést vás, ignorujte ho. A naopak zamiřte zcela opačným směrem. Změňte směr i tehdy, pokud pes příliš vybíhá dopředu. Když naopak zaostává, zrychlete. A pokaždé, když k vám pes zamíří, chvalte a odměňujte pamlsky.

Myslete na odpočinek

Sledovat svého pána je pro pejsky velmi náročné a pokud trénink trvá dlouho, zvíře se unaví a výrazně se zhorší i jeho schopnost se soustředit. Dopřávejte mu proto dostatek odpočinku. Vždy se po pár metrech zastavte a nechejte svého psího kamaráda několik vteřin vydechnout. Jednou za čas pak odpočinek prodlužte třeba i na minutu. Uvidíte, že váš pes bude daleko pozornější a soustředěnější.

Chůze u nohy

Jakmile budete mít pocit, že vás pes už dokáže následovat, přistupte k dalšímu kroku, a tím je chůze u nohy. Vezměte si do levé ruky jeho oblíbenou hračku nebo pamlsek a lákejte ho, aby vám šel u nohy. Po několika krocích se zastavte a psa posaďte. Postup několikrát opakujte. Jakmile to pes alespoň trochu umí, je čas přidat do tréninku i vodítko.

Zkuste to s vodítkem

Kromě toho, že psa je před chůzí na vodítku nutné naučit chodit u nohy, je také potřeba mu vysvětlit, že taháním za vodítko ničeho nedosáhne. Jak? Pokud vás pes začne tahat za vodítko, zastavte a počkejte, až se pes uklidní. Jeho snahy vás odvést někam jinam, naprosto ignorujte. Až se pes uklidní, pochvalte ho a pokračujte dál. Možná, že se napoprvé nikam daleko nedostanete, ale to nevadí. Podstatné je, vytrvat ve svém úsilí. Pes dříve či později pochopí, že taháním za vodítko ničeho nedosáhne. O tom, jak naučit psa jezdit po eskalátorech, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu