|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Svažité pozemky vytváří výborný výtvarný dojem 

Pokud si nevíte rady, čím zpevnit svah, máme pro vás několik možností

20. května 2020 09:01 / Internet
 0   0
Dny se postupně prodlužují a nastává čas pro plánování zahradních prací. Úprava terénu může vylepšit vzhled vaší zahrady, ale také vyřešit některé prostorové problémy. Kromě toho, že se po strmých svazích těžko pohybujete, může vlivem nepříznivého počasí také hrozit sesuv půdy.

Výstavbou opěrné zídky zabráníte erozi půdy, ale získáte prostor pro výsadbu vegetace. Volba správného řešení závisí na sklonu, výšce svahu a velikosti.

Zídka bez malty

Maltu nahrazuje směs zeminy, štěrku a písku, která slouží jako drenáž. Na stavbu můžete použít různé druhy lomového kamene, bludné balvany, kamenné desky nebo pramenné kameny.

Kámen je přírodní materiál, který se hodí do rustikálních nebo ekologicky laděných zahrad. Výhodou je jednoduchá realizace a nenáročnost na použité materiály. Do mezer můžete vysadit různé rostliny. Výběr vhodných rostlin ovlivňuje v první řadě orientace na světovou stranu. Nejvhodnější jsou skalničky, plazivé dřeviny. Důležité je uvědomit si, že podmínky pro rostliny se na různých místech zídky odlišují. Nahoře na zídce je mnoho půdy, ale málo vláhy. Na úpatí jsou nejideálnější podmínky.

Ztracené bednění

Ztracené bednění je ideálním materiálem při tvorbě zahrady a zpevnění svahu. Jednoduchý vzhled a statická únosnost je vysoká. Můžete ji použít při zpevňování vyšších svahů, protože se dají zpevnit ocelovými pruty. Velkou výhodou je, že použitím bednicích tvárnic se nespotřebuje tolik betonu jako při klasickém bednění. Na bednicí tvárnice můžete lepit i obklad. Můžete zvolit obklad kamenný, cihlový nebo s imitací kamene.

Svahové tvárnice

Tento druh tvárnic se vyznačuje mrazuvzdorností, jednoduchou manipulací a odolností proti soli. Výsadba zeleně do tvárnic je možná hned po realizaci. Použít můžete bylinky, rostoucí dřeviny i okrasné trávy.

Kámen v pletivu

Drátěné koše nebo klece jsou cenově zajímavou možností oplocení objektu. Spojují se několika úchopy, bez nutnosti použití nářadí. Jsou vhodné zejména pro středně velké až velké zahrady. Drátěné koše na kameny jsou dostupné v různých velikostech. Náplní jsou kameny, které by měly být mrazuvzdorné. Na viditelnou plochu se používají přírodní kameny. Životnost plotu dosahuje kolem 60 let. Psali jsme také: Pokud i vy sekáte trávník často, možná byste měli své zvyky změnit.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu