|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Ostatní
Používáte ocet nejen při vaření, ale i při uklízení?  

Ocet je velmi účinný pomocník při úklidu. Jsou ale místa, kterým se při čištění octem musíte vyhnout

24. února 2020 10:42 / Depositphotos
 0   0
Pokud se snažíte ve vašem domě co nejvíce omezit chemikálie, pravděpodobně při čištění hodně používáte ocet, který dokáže téměř vše snadno a levně vyčistit. Dávejte si ale pozor. Jsou místa, která by s octem nikdy neměla přijít do styku. Poradíme, čeho se vyvarovat.

Ocet jako čisticí prostředek využívají lidé po tisíciletí a jeho čisticí účinky jsou prověřené historií. Ocet má však své místo i v moderní domácnosti. Je ekologicky nezávadný a má široké spektrum použití. 

Pozor na dřevěné podlahy

Jestli máte dřevěné podlahy, rozhodně se nepokoušejte skvrny na nich odstranit octem. Mohl by totiž narušit jejich ochranný povrch a způsobit, že už nebudou vypadat čistě a leskle, ale zašle a ušmudlaně. Dřevěné podlahy čistěte pouze prostředky k tomu určenými.

Vyhněte se i žule nebo mramoru

Ocet obsahuje kyselinu octovou, která není vhodná k čištění přírodních kamenů, jako je žula nebo mramor. Pokud je vaše pracovní deska kuchyňské linky z některého z těchto materiálů, rozhodně na ni ocet nepoužívejte. Mohly by se v ní vytvořit prohlubně nebo by mohla ztratit lesk.

Ocet a spotřebiče

Někdy se doporučuje přidat ocet do pračky nebo myčky na nádobí. Je to ale riziko. Ocet sice dokáže vyčistit kovové částice spotřebičů, ale zároveň také zničit gumové hadičky a další díly z gumy.

Nože s čepelemi z uhlíkové oceli

Jestli se ve vaší domácnosti nacházejí drahé nože s čepelemi z uhlíkové oceli, neměly by přijít do styku s kyselinou, kterou ocet také obsahuje. Myjte je jako ostatní nádobí s tou výjimkou, že byste je občas měli naolejovat, abyste zabránili rzi. Dále čtěte: Vyvarujte se častých chyb při používání myčky na nádobí.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Témata: ocet, čištění, povrchy
Zavřít reklamu