|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Kuchyně
Základem je dobré těsto. O zbytek se postará strojek 

Zbožňujete těstoviny? Udělat si pravé domácí není nijak složité

15. května 2018 09:14 / Shutterstock
 3   0
Lasagne, fettuccine, gnocchi i tagliatelle. Řada lidí se po nich může utlouct. Milovníci těstovin ale dobře vědí, že nejsou těstoviny jako těstoviny. Pravou chuť Itálie připomenou jedině domácí. Zkuste si je vyrobit se stylovým strojkem.

Strojek na přípravu těstovin mívala dřív doma téměř každá hospodyňka. Vyráběla na něm totiž nudle do vývaru. Ručně krájené mohly jít do fazolové polévky, sváteční oběd si ale vyžadoval preciznost.

Podobný strojek jako před dvaceti lety seženete i dnes. V moderním designu a s mnohými vychytávkami jej nabízejí známí výrobci kuchyňského nádobí. Ten základní se však od původního pomocníka příliš neliší.

Jak strojek funguje?

Nejdříve vám umožní připravit dokonalé pláty těsta o určité síle, kterou si sami jednoduše nastavíte. Někdo preferuje tenoučké, jiný dává přednost hutnějšímu těstu. Potom se můžete rozhodnout, jaký druh těstovin uvaříte. Nastavíte vhodné krájecí válce, vložíte dokonale stejný plát těsta, otočíte kličkou a druhou stranou vyleze hotová těstovina. Lepší než z obchodu! Přípravu těstovin ze zeleniny vám zase usnadní spiralizér, o ktrém jsme psali zde.

Strojek musí být stabilní

Při výběru strojku se nenechte napálit levnými kousky, které by jezdily po celém stole. Pomocník musí být po uchycení svorkou při práci perfektně stabilní. Výhoda je, pokud je odolný a něco vydrží, roli hrají pochopitelně použité materiály. Stylový design může být už jen přidanou hodnotou. Součástí některých balení bývají i originální recepty na domácí pastu. Na těstovinové strojky platí obvykle několikaletá záruka.

Jedno těsto na milion způsobů

Výhoda je, že na výrobu jakéhokoliv druhu těstovin si vystačíte s jedním osvědčeným receptem na těsto. Dá se vyrobit pouze ze dvou základních surovin – vajíček a mouky. K bezvaječným těstovinám dokonce postačí pouze mouka a voda. Receptů na těstoviny je na internetu bezpočet, záleží na preferencích. U všech přitom platí, že základem úspěchu je těsto elastické, které se nelepí, ani nedrobí. Vyplatí se dát si tu práci a naučit se jej.

Náš tip:

Dalšími skvělými pomocníky pro milovníky těstovin mohou být tvořítka na garganelli a gnocchi, které lze mýt v myčce. Sehnat se dají bez problémů i formy na ravioli.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu