|  BYDLENÍ
ne 19. května, svátek má Ivo, zítra Zbyšek
Kuchyně
Správné skladování potravin v lednici je velmi důležité 

V každé části ledničky je jiná teplota. Víte kam jednotlivé potraviny patří?

14. září 2017 10:39 / Shutterstock
 1   0
Přinést domů nákup a pak ho bez jakéhokoliv řádu ho nacpat do lednice, to je běžná, nicméně ne zrovna rozumná praxe v mnoha domácnostech. Dodržování správného skladování je pro kvalitu potravin velmi důležité, mnoho domácností ho však stále podceňuje. Pokud chcete mít potraviny co nejdéle čerstvé a chutné, naučte se pár jednoduchých pravidel.

Samozřejmě záleží na velikosti ledničky. Ale jsou určitá pravidla, která by se měla dodržovat.

Příliš nízká vlhkost způsobuje vyschnutí potravin a ztrátu jejich hmotnosti, barvy a nutričních složek. Vysoká vlhkost naopak vede ke kondenzaci, což ovlivňuje výkon chladničky. Navíc přispívá k rychlejšímu růstu bakterií a plísní. Kompromisem je podle odborníků osmdesátiprocentní vlhkost.

Teplota v chladničce by měla být maximálně osm stupňů, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách.

V novějších chladničkách bývá označeno místo (speciální boxy) pro ukládání ovoce, zeleniny a také masa. Zásuvka je vyrobená přesně pro ně, udržuje se v ní ideální vlhkost. Ovoce ani zeleninu před uložením do ledničky nemyjte.

Tip: Pokud máte větší rodinu, narážíte možná na omezenou kapacitu vaší lednice. Potraviny se pak mnohdy ocitají v boxech, které pro ně nejsou určené, což ovlivňuje i jejich trvanlivost. Vhodným řešením je pak tzv. americká lednice, která je ve srovnání s klasickou lednicí prostornější. Současně se však dá sehnat i v úsporné energetické třídě A+++.

Maso a ryby skladujte také ve speciální přihrádce kde panuje -2 °C až 4 °C (bývá nad nebo pod zeleninovým boxem), kde je vyšší vlhkost. Maso by mělo být v uzavřených nádobách nebo přikryté celofánem, aby hnilobné procesy probíhající i tak v mase nepřeskočily na další potraviny v ledničce. Maso vydrží déle, když je zalijeme olivovým olejem.

Směrem vzhůru tedy v prostředních přihrádkách je teplota 4 °C až 6 °C a patří sem otevřené paštiky, šunka, uzeniny. Je možné sem dát i máslo, plátkové nebo tavené sýry, jogurty, čerstvé mléko, avšak nezapomeňte, že masné a mléčné výrobky musejí být od sebe pečlivě odděleny. Proto mléčné výrobky ukládejte více nahoru. Právě maso a mléčné výrobky by od sebe měly být co nejdále. Sýry skladujte buď pod speciálním poklopem, nebo v mikrotenovém sáčku či potravinové fólii. Kvalitní sýry vydrží i několik týdnů, ale musíte je obden přebalovat.

V horní přihrádce je příjemných 7 – 8 °C a polička se hodí na již hotová jídla. Předpokládá se samozřejmě, že toto jídlo brzy dojíme, nikoliv, že zde stráví několik týdnů. Hotová jídla dávejte do ledničky vychladlá, nikoliv ještě teplá!

Nejteplejším místem lednice jsou dveře. Tam se teplota pohybuje mezi 10 – 11 °C. Spodní prostor je vyhrazen pro nápoje - minerálky, džusy, otevřené bílé víno. Zavřené bílé víno se ukládá naležato do speciálního držáku v prostřední části samotné ledničky a červené víno do ledničky nepatří.

Prostřední část ve dveřích je ideální na uskladnění vajec. S tím výrobci ledniček počítají a obvykle v této části najdete speciální boxík na uchovávání vajec. Nezapomeňte, že správně uskladněná vejce směřují špičkou dolů, protože na tupém konci se nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík! Každopádně se radí nedávat do ledničky papírový obal, v němž jste vajíčka koupili. Obsahuje už takhle hromady nezdravých mikroorganismů, které v ledničce na ostatním jídle nechceme.

Horní část dveří může pojmout krabičku s máslem, některé konzervy nebo plechovky, otevřené marmelády, někdy potřebujeme do ledničky dát léky a tak se uskladňují právě zde.

Někde zase radí dávat zcela nahoru do dveří vajíčka a máslo a margarín do střední části, ale popravdě řečeno, o moc velkém rozdílu zde nemluvíme. Tak se můžete řídit tím, kam vám výrobce chladničky připravil přihrádky na vajíčka.

Co do ledničky nepatří

Mnoho potravin do ledničky nepatří, nemají tam co dělat a navíc vám zbytečně zabírají místo. Do ledničky nepatří například brambory, cibule a česnek. Tyto potraviny stačí mít ve spíži dole u země, případně na balkóně nebo na chodbě, pokud nemáte sklep. Do chladničky nepatří ani hořčice, kečup, některé ještě neotevřené paštiky nebo plechovky s tuňákem. Ani sem nepatří plechovky s nakládanou zeleninou či fazole nebo hrášek v plechovce. Nepatří sem marmelády, džemy ani med.

Do ledničky nepatří ani ovoce, které nesmí být vystaveno teplotě pod 10 °C, jinak ztrácí chuť. Jde např. o melouny, banány, ananas, ale také o citrony a rajčata.

Jakmile se v ledničce u čehokoliv objeví plíseň, je nutné to samozřejmě hned vyhodit a ledničku vymýt a vytřít!

Mrazák

Cokoliv budeme potřebovat za dobu delší než dva tři dny, vložíme do mrazáku. I zde však platí, že nesmí být přecpán a že by potraviny měly být dobře zabaleny. Můžeme sem dát maso, rohlíky, chleba. U masa je dobré je rozporcovat na menší kusy, zabalit, a popsat si balíčky, abychom posléze věděli nejen, co je uvnitř, ale také jak dlouho.

Rozmražené jídlo už se opět nezmrazuje, zmrzlé maso nerozmrazuje pod horkou tekoucí vodou, ale nechá v pokojové teplotě, dokud není rozmrzlé, to ale asi ví každý.

Když člověk ví, kam co dát, vypadá lednička i přehledně a hlavně je to důležité pro vaše zdraví! Tak to zkuste.

Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu