|  BYDLENÍ
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Interier
Práce z domova má i výhody, ale vyžaduje správný přístup 

Jak pracovat z domova a zůstat produktivní. Home office nemusí nutně znamenat ztrátu pracovního nasazení

17. listopadu 2021 10:58 / Unsplash
 0   0
Jak to bude letos v zimě, nikdo neví, ale zvyšující se čísla nakažených jasně poukazují na to, že se s home officem jistě ještě setkáme. Ať už dobrovolně, doporučeně nebo povinně. Pro některé z nás je práce z domova sen, jiní ji jen tiše trpí, jelikož nejsou schopni podat takový pracovní výkon jako v kanceláři.

Při prvním lockdownu všichni jásali, že nemusejí dojíždět, mohou o to později vstávat, den klidně prosedět u počítače v pyžamu a během konferenčního hovoru se klidně prohrabávat lednicí a přemýšlet nad tím, co si dají k obědu. Jenže počáteční nadšení je dávno pryč a udržet pracovní morálku v domácím prostředí je čím dál tím těžší.

Práce na dálku představuje jedinečnou sadu výzev, zejména pro ty, kteří na to dříve nebyli zvyklí. Když ale změníte své návyky a pokusíte si nastavit režim, práci budete mít pod kontrolou a vaše produktivita může jít dokonce nahoru.

Držte se rutiny

Zpočátku může být lákavé vyvalit se z postele přímo na pohovku a začít s notebookem na kolenou kontrolovat pracovní e-maily. Jenže pokud máte zůstat produktivní, je potřeba si stanovit denní plán. Nastavte si budík, jako byste šli do práce, nasnídejte se, oblékněte se a určete si pracovní dobu s pauzou na oběd. Jedině tak nebudete sklouzávat k častějšímu odpočinku, úklidu domácnosti nebo telefonování s přáteli.

Vyhraďte si pracovní prostor

Dobrému pracovnímu výkonu přispívá i konkrétní vymezení pracovního prostoru. Vyberte si místo, ve kterém se vám bude pracovat nejlépe a nenechte se ničím rušit. To znamená žádná televize jako kulisa a ideální je mít rovněž možnost se zavřít před ostatními členy domácnosti. Práce z domova také znamená, že budete muset bojovat s rušivými vlivy věcí kolem domácnosti. V tomto případě nestačí najít si pohodlné místečko, ale pokud víte, že na home office strávíte dlouhou dobu, vytvořte si vyloženě pracovní místo jako v kanceláři. Stačí malý stůl ve volném koutku, na který umístěte vše, co k práci potřebujete.

Stanovte si denní cíle

Napište si denní a týdenní seznam úkolů zahrnující vaši práci a vše, co je potřeba udělat. Budete se cítit lépe připraveni, když budete vědět, co vás v následujících dnech čeká. Pevně stanovené cíle a úkoly se také lépe plní, než když vaříte z vody a přemýšlíte, co všechno můžete udělat.

Vstávejte brzy

Zapomeňte na to, že pracujete z domova a vstávejte tak brzy, jak jste byli zvyklí do práce. Už jen proto, že se do ní určitě jednou vrátíte a zvykat si pak na dřívější budíček není příjemné. Navíc čím dříve začnete, tím dříve můžete skončit.

Protáhněte se

Nejlépe každou hodinu vstaňte od počítače a udělejte pár kroků, zajděte si pro pití, protáhněte se, nebo udělejte pár dřepů. Práce z domova může vést i k notnému přibírání na váze, jelikož nejste nuceni nikam chodit a váš pohyb je omezen na minimum.

Zůstaňte v kontaktu

Práce z domova může být někdy i velmi izolující. Pro naše duševní zdraví je důležité navazovat spojení s přáteli a kolegy a být v sociálním kontaktu s jinými lidmi. Tím spíš, pokud s nimi pracujete. Plánujte s kolegy videohovory nebo konferenční hovory a řešte problémy i tímto způsobem, než jen po e-mailech. Nepřímou komunikací dochází k odcizení, ale i ke ztrátě schopnosti komunikovat v aktuálním čase.

Zavřete monitor

Pokud vás vaše práce baví, můžete mít při práci z domova silné sklony k workoholismu. Protože vás nic nenutí vypnout počítač a odejít domů, může se váš běžný pracovní den protáhnout až do večera nebo do noci. Vědět, kdy zaklapnout notebook, je proto také velmi důležitou součástí práce z domova. Dále čtěte: Příchod z práce domů je dobou častých hádek.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, computerworld.com.

Fotogalerie
Kateřina Kofroňová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu