|  BYDLENÍ
ne 12. května, svátek má Pankrác, zítra Servác
Tipy a inspirace
Sušičky nejsou tou nejlepší metodou pro sušení prádla 

Sušička, nebo prádlo venku na stojanu? Odpověď je překvapivě jasná, ale má to svá pravidla

30. října 2021 10:26 / Pixabay
 0   0
Sušení prádla venku na zahradě nebo na balkoně už dávno není tak populární jako kdysi, ale tato metoda má rozhodně své výhody, zvlášť u některých kusů a textilií, které do sušičky nepatří.

Odpověď na otázku zda je lepší sušit prádlo venku, nebo raději v sušičce, je opravdu překvapivě jednoduchá. Některé materiály, zejména ty elastické, se prostě s moderními technologiemi nekamarádí.

Sušte prádlo na vzduchu

Sušení oděvů s elastenem starou dobrou metodou, tedy na věšáku, prodlouží jejich životnost. Protože některé materiály nemají rády velké teplo, sušička je dříve zničí. To podle odborníků dokonce platí i pro takové kusy, jako je třeba spodní prádlo, které by nikdy nemělo vidět vnitřek vaší sušičky, i když je na jeho štítcích uvedeno, že je to bezpečné.

Obecně tedy platí, že sušit prádlo na vzduchu je mnohem lepší, pokud stojíte o to, aby vám oděvy vydržely v perfektním stavu co nejdéle. Jsou tu ale i některé kusy, kterým zase dělá dobře sušička. Jde především o těžké věci, jako jsou mikiny a teplákové soupravy.

Jak sušit prádlo na vzduchu

I sušení prádla venku nebo ve vedlejším pokoji na stojanu má svá pravidla. Vlhkost, která vychází z oblečení, když se suší na vzduchu, musí někam putovat. Pokud se oděvy suší venku, není to žádný problém, protože vlhkost z oblečení má spoustu možností. Ale samotná vlhkost venkovního vzduchu způsobí, že prádlo se bude sušit o něco déle. Záleží samozřejmě na aktuálním počasí. Pokud chcete sušit oblečení uvnitř, zajistěte správné větrání prostoru, abyste zabránili vzniku zatuchlin v oblečení a hromadění plísní.

Pokud máte doma modernější a vybavenější sušičky, dost možná disponují funkcí pro sušení vzduchem. Oblečení se tak suší při nízké teplotě a v sušičce se netočí. Právě vysoká teplota a mechanické dopady sušiček stojí za předčasným opotřebením textilií. Dále čtěte: Jak poznat, že bude třeba vyměnit lednici. Šest znamení, že dosluhuje.

Zdroj: Martha Stewart.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu