Nejlepší trik na odolnou mastnotu v kuchyni. Zbavit se jí vám pomůže obyčejný olej
V tomto případě nezáleží, zda budete odstraňovat mastnotu z kachliček, sporáku, digestoře nebo trouby. Jakmile tento postup vyzkoušíte, příště nebudete mít potřebu experimentovat s jinými.
Mastnota za sporákem
O čistotu v kuchyni se můžete starat sebevíc, přesto se úporné mastnoty, nejčastěji na stěně za sporákem, asi nikdy dokonale nezbavíte. Když se na ni ještě nalepí prach, bývá problém ji odstranit. Totéž platí například také o digestoři, na kterou prská olej při smažení, nebo se na ní usazují mastnoty z výparů při vaření polévek. Této zašlé špíny se velmi špatně zbavuje, přesto existuje řešení.
Vytloukat klín klínem
Jistá americká odbornice na úklid popularizuje postup, který jde na čištění odolné mastnoty pomocí asi nejneočekávanějšího prostředku – oleje. Na svůj fígl používá minerální olej, vystačit byste si však měli i s běžným kuchyňským olejem. Čerstvý olej totiž působí na ten zaschlý jako rozpouštědlo. Na skvrny jej nanese papírovou utěrkou, nechá působit a setře čistou utěrkou. Místo poté odmastí a dočistí houbičkou namočenou v teplé vodě a s trochou mycího prostředku.
Osvědčené trio
Vyzkoušet můžete také klasickou čisticí trojkombinaci připravenou z teplé vody, jedlé sody a octa. Díky ní mastnota spolu s prachem mizí raz dva. Tento čistič můžete použít také na chromované či nerezové doplňky. Čtěte také: Nekalé praktiky obchodníků. Špatně nakalibrovaná váha není jediný způsob okrádaní, dejte si pozor i na další techniky.
Zdroj: Blue Spruce Maids.