|  BYDLENÍ
pá 19. dubna, svátek má Rostislav, zítra Marcela
Interier
Dokonale nablýskaná okna budete mít díky přírodnímu čističi z octa 

Vyrobte si bezkonkurenční čistič skel a oken. Postačí vám k tomu suroviny, které máte běžně doma

29. října 2021 09:33 / Depositphotos
 0   0
Dokonale vyleštěná okna a zrcadla jsou snem každé hospodyně. Abyste toho docílili, nemusíte utrácet peníze za drahé agresivní chemické prostředky. Okna jako z reklamy budete mít díky přírodnímu čističi, který si vyrobíte doma za pár minut, a to z obyčejných surovin. Ukážeme vám, jak.

Mnozí se domnívají, že dokonale vyčistit okna a zrcadla lze pouze díky speciálním chemickým prostředkům. To však není pravda. Existují daleko šetrnější cesty, jak mít skla nablýskaná. Vyrobit si domácí čisticí prostředek není nic náročného, navíc vás to nebude stát skoro nic, navíc tím chráníte zdraví celé vaší rodiny i životní prostředí.

Co budete na výrobu čističe potřebovat

Hlavní surovinou tohoto přírodního čisticího prostředku na skla je obyčejný bílý ocet. Případně můžete použít také ocet v kombinaci s kukuřičným škrobem nebo francovkou. Dále si připravte vodu, nějakou odměrku, láhev s rozprašovačem, hadřík z mikrovlákna, noviny/letáky a případně nějaký vonný esenciální olej.

Verze 1: Základní čistocí prostředek na okna z octa

Ačkoli existuje mnoho druhů octů, na čištění oken použijte výhradně klasický destilovaný bílý ocet. A proč? Kyselina octová, kterou bílý ocet obsahuje, dokáže rozpustit minerální usazeniny, mastnotu a působí antibakteriálně. Proto je skvělým a silným pomocníkem při čištění různých ploch. A jak postupovat?

  • Připravte roztok, a to tak, že naplníte čistou láhev s rozprašovačem vodou a octem v poměru 1 : 1.

  • Pokud dáváte přednost voňavému spreji, tak přidejte zhruba 10 kapek oblíbeného esenciálního oleje do láhve s rozprašovačem a intenzivně promíchejte.

  • Nastříkejte směs na okna nebo zrcadla jako jakýkoli jiný čistič skla. Stírejte hadrem z mikrovlákna, který nezanechává chloupky. Nakonec doleštěte zmačkanými novinami, které fungují skvěle.

Verze 2: Čisticí prostředek z octa a francovky

Alkohol ve francovce se v tomto čističi rychle odpařuje, takže se nemusíte obávat, že vám na skle zůstanou fleky. Vyrobený čistič z francovky má stejný účinek jako čisticí prostředky na alkoholové bázi zakoupené v obchodě.

  • Odměřte důkladně všechny ingredience. Potřebovat budete 1 šálek francovky, 1 šálek vody a 1 polévkovou lžíci octa.
  • Smíchejte všechny suroviny v láhvi s rozprašovačem a nastříkejte na sklo. Vyleštěte stejným způsobem jako bylo popsáno u Verze 1.
  • Čistič skladujte v chladné místnosti.

Verze 3: Čisticí prostředek z octa, francovky a kukuřičného škrobu

Jemné granule kukuřičného škrobu mají přirozeně jemně abrazivní efekt. Proto se hodí pro hloubkové čištění zejména venkovních oken, která jsou silně znečištěná.

Zdroj: thekitchn.com, bobvila.com, thespruce.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu