|  BYDLENÍ
pá 29. březena, svátek má Taťána, zítra Arnošt
Tipy a inspirace
Domácím čistidlům dává v dnešní době řada lidí přednost 

Netradiční přísady na mytí oken, díky kterým vydrží lesklé a beze šmouh

24. července 2020 10:05 / Depositphotos
 24   0
Každá z nás si oblíbila prostředek, kterým nejčastěji myje okna. Co když ale přípravek z drogerie dojde? Pak je možná načase vyzkoušet triky a netradiční přísady, které používaly už naše babičky. Budete překvapeni, co všechno lze k mytí oken využít.

Mytí oken nepatří mezi oblíbené domácí činnosti, naštěstí se dá zvládnout poměrně hravě. Vychytat si ten nejlepší postup je jen otázkou času. Zatímco někdo nedá dopustit na vysavače a čističe oken známých výrobců, řada jiných se spokojí s klasickou gumovou stěrkou nebo hadříkem z mikrovlákna. Trendem však je vyhnout se pokud možno chemickým čistidlům. Přírodních alternativ je naštěstí celá řada.

Ocet s vodou je klasika

Nejznámější ingrediencí na mytí jakýchkoliv povrchů je ocet. Stojí pár korun a vyčistí i nemožné, okna nevyjímaje. Stačí trochu octa přilít do teplé vody a dát se do práce. Ocet však zdaleka není jediným prostředkem, který se při umývání oken skvěle osvědčil. Stejně dobře se dají umýt skla pomocí citronu. Vymačkaný do teplé vody vás zbaví jakýchkoliv nečistot i nechtěných šmouh.

Překvapivé účinky má sůl

Jedlou sodu používá řada lidí na čištění trouby nebo spár v koupelně. Možná vás nepřekvapí, že bude dobrým pomocníkem i v boji proti špinavým oknům. Jednoduše ji rozpustťe ve vodě a umývejte. Podobné účinky mají také prášek do pečiva nebo klasická sůl. Pokud jste ji ještě na okna nevyzkoušeli, budete příjemně překvapeni. Zbaví vás i hodně znečištěných míst. Na litr teplé vody počítejte vždy jednu polévkou lžíci soli.

Šmouhy zlikviduje alkohol

Známým bojovníkem proti šmouhám je rovněž alkohol. V rozprašovači se používá nejen na zrcadla, ale také na čištění oken. Chcete vyzkoušet? Do litru vody přilejte šálek lihu, alpy, otrlejší mohou vyzkoušet i domácí pálenku. Jestli pak žádný z jmenovaných domácích čističů zrovna po ruce nemáte, spíš než saponát na nádobí vyzkoušejte aviváž. Troška přidaná do teplé vody okna dokonale umyje a zanechá v místnosti příjemnou vůni. Stejně tak zvládne mytí oken dětský šampon přidaný do vody.

Babičky radí vanilkový pudink

Zapomenout nelze ani na starou českou klasiku. Oblíbenou přísadou našich babiček na mytí oken byl totiž vanilkový pudink. Sáček rozmíchaly přibližně v pěti litrech vlažné či teplé vody, skla takto umyly a poté je doleštily suchým hadříkem. Jestli se rozhodnete tuto metodu vyzkoušet, můžete si vzít na pomoc místo stěrky nebo hadříku hezky postaru novinový papír. Ještě lepším způsobem, jak vyleštit okna, jsou pak staré silonky. Dále čtěte: Praktické tipy, jak využít staré záclony doma i na zahradě.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu