|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Kuchyně
Ovoce i zeleninu je nutné před konzumací důkladně očistit 

Několik způsobů, jak zbavit ovoce a zeleninu plísní a chemikálií

04. srpna 2020 08:40 / Pixabay
 5   0
Stále máte ve zvyku utřít čerstvě utržené jablko do trička a s chutí se do něj zakousnout? Přestože jste ovoce z vlastní zahrádky neošetřovali chemicky, měli byste vědět, že ani toto stravování nepatří k těm nejzdravějším. Důvodem jsou plísně a další nečistoty, které na jablku zůstaly.

Hygienici už roky upozorňují na to, jak jsou pesticidy v potravinách zdraví škodlivé a že je třeba s nimi účinně bojovat. Zbavit ovoce a zeleninu chemie a dalších škodlivin naštěstí není nijak složité. Jde spíš jen o to zvyknout si, že zdravé stravování má svůj čas.

Teplé vodě se vyhněte

Podle výzkumů 60 až 80 % pesticidů zbavíme ovoce a zeleninu tím, že je důkladně opláchneme ve studené vodě. Čím vícekrát, tím lépe. Voda však musí být skutečně studená, v případě teplé toto opatření neplatí.

Co se zbývajícímí škodlivinami? Protože jsou přípravky z drogerie vůči chemii vesměs neúčinné, navíc nejsou pro kontakt s potravinami příliš vhodné, je nejlepší sáhnout do spíže a ovoce a zeleninu očistit některým z osvědčených domácích čističů.

Nejúčinnější je ocet

Nejúčinnější je v boji proti pesticidům jednoznačně ocet. Dokáže zlikvidovat téměř 100 % bakterií. Je jasné, že bychom si na jablku nebo rajčatech máčených v octu příliš nepochutnali, proto je lepší připravit před každou konzumací ovoce a zeleniny octovou lázeň. Stačí zředit ocet v poměru 1 : 3 s vodou a potraviny do tekutiny namočit. Měly by se v ní ovšem luhovat minimálně 15 minut. Poté je opláchneme vodou a můžeme si být jisti, že naše tělo nepřijímá nic, co by mu výrazně neprospívalo.

Chemie zbaví sůl i citron

Podobné čisticí účinky má také sůl, kterou je možné nasypat do vody a ovoce a zeleninu v ní alespoň chvilku vymočit. Doporučená dávka jsou 2 lžíce soli na 4 hrnky vody. Sůl má tu výhodu, že se dostane i do těch nejmenších štěrbin a prasklin. Stejně dobrá je v boji s pesticidy také citronová šťáva.

Vrchní slupka musí pryč

Z uvedených ingrediencí je možné si také vyrobit sprej, kterým potraviny postříkáme, necháme alespoň pět minut působit a nakonec opláchneme pod studenou vodou. Nechcete čekat vůbec? Pak zbavte ovoce či zeleninu alespoň vnější vrsty včetně listů, čímž množství bakterií a pesticidů výrazně snížíte. Dále čtěte: Dřevěná prkénka nestačí jen oplachovat pod vodou. Nebezpečné bakterie z nich tak nezmizí.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu