|  ZPRÁVY
po 1. července, svátek má Jaroslava, zítra Patricie
Komentáře
PPF převzala O2 před pěti lety 

Pět let od převzetí telekomunikační společnosti O2 skupinou PPF. Co se od té doby změnilo?

28. ledna 2019 09:07 / Shutterstock
 0   1
Největší tuzemská telekomunikační firma O2 Czech Republic pět let po ovládnutí investiční skupinou PPF drží vysoké tržby i ziskovost. Hospodaření by se navíc mohlo v příštích letech dále mírně zlepšovat.

Úspěšné bylo i oddělení sítí do nově vytvořené firmy CETIN. PPF dokončila převzetí většinového podílu v telekomunikační firmě před pěti lety, 28. ledna 2014.

V uplynulých pěti letech akcie O2 spíše zklamaly, i když nikterak dramaticky. Z analýzy cílových cen pro akcie O2 plyne, že analytici titulu předpovídali v horizontu dalších dvanácti měsíců v celém období od začátku roku 2014 celkem konzistentně spíše vyšší zhodnocení, než jakého nakonec akcie dosáhly. Vždyť nebyly úplnou výjimkou ani cílové ceny mířící na 300 a více korun za jednu akcii, přičemž takové úrovně titul od roku 2015 dále nikdy nedosáhl.

Akcie O2 nenaplňují očekávání českých analytiků ani poslední dobou. Například v posledním čtvrtletí roku 2017 se cílová cena určovaná českými analytiky pohybovala v průměru kolem úrovně 285 korun, avšak ve skutečnosti se akcie loni od října do prosince prodávaly převážně v pásmu kolem 240 korun za akcii.

Akcie O2 si v posledních letech upevňovaly pověst dividendového titulu s potenciálem jejich zpětného odkupu. Jejich výkon však tlumí ztráta dynamiky v oblasti tržeb z mobilní komunikace a pokles v oblasti komunikace prostřednictvím pevných linek. Nové růstové segmenty, jako je placený televizní obsah, finanční služby či monetizace dat, přitom zatím nejsou dostatečně silné na to, aby daný útlum kompenzovaly v investorsky atraktivnější míře.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu