|  ZPRÁVY
po 1. července, svátek má Jaroslava, zítra Patricie
Domácí
Sociální politika státu je podle Richterové dlouhodobě zanedbaná  

Piráti jsou znepokojeni: Závěry NKÚ o sociálním bydlení jsou alarmující

26. ledna 2019 04:21 / Piráti
 31   18
Piráti jsou zásadně znepokojeni závěry kontrolní akce NKÚ, jejímž cílem bylo prověřit, zda vybrané státní intervence v oblasti takzvaného sociálního bydlení přispěly k efektivnímu řešení příčin sociálního vyloučení nebo ohrožení sociálním vyloučením.

Piráti upozorňují na skutečnost, že v oblasti sociálního bydlení chybí relevantní legislativa, zainteresované instituce nejsou dostatečně koordinovány a s příspěvky na bydlení není nakládáno efektivně.

Zjištění NKÚ jsou podle místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku PSP ČR Olgy Richterové (Piráti) velmi závažná. „Pomineme-li fakt, že hovoříme o termínu sociálního bydlení, který v ČR dosud nemá právní definici, od roku 2012 do roku 2016 vzrostly prostředky na sociální bydlení o téměř sedmdesát procent a počet osob, které je potřebují, se stále zvyšuje,“uvedla Olga Richterová. Rovněž se od roku 2006 do roku 2015 zdvojnásobil počet sociálně vyloučených lokalit, přičemž data o aktuálním vývoji situace v roce 2019 stát nemá k dispozici nebo nevyhodnocuje, doplnila Richterová.

„To není efektivní řešení problémů a dobré hospodaření s prostředky daňových poplatníků, a to zvláště v době, kdy je byznys s chudobou stále častěji skloňovaným slovním spojením,“ dodala Olga Richterová.

Za zásadní sdělení plynoucí z kontrolní zprávy NKÚ považují Piráti zejména tato:

  • Příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení tvoří v souhrnu prostředků vyplacených ze Státního rozpočtu na řešení sociálního bydlení 88,6 %. Přestože pomáhají snižovat počet osob ohrožených chudobou a materiální deprivací, nepodporují řešení příčin jeho vzniku a rovněž jsou vynakládány neefektivně.
  • Sociální práce jako základní nástroj prevence či řešení sociálního vyloučení není dostatečně podporována a využívána.
  • Komunitní práce není řešena už vůbec.
  • Instituce mající v agendě řešení sociálního vyloučení nejsou dostatečně koordinovány a nemají jasně rozdělené kompetence a pravomoci.
  • V oblasti sociálního bydlení chybí relevantní legislativa.

Piráti se budou zprávou NKÚ intenzivně zabývat. Rostoucí objem prostředků, který je na intervence v oblasti sociálního bydlení vynakládán, a další zjištění NKÚ v oblasti legislativy a řízení ministerstev, poukazují podle Pirátů na dlouhodobě zanedbanou sociální politiku státu.

„Z našeho pohledu se jedná o neudržitelný stav, který bude vyžadovat řadu zásadních systémových změn. Budeme hledat příčiny identifikovaných problémů a ptát se, proč tomu tak je a proč stát nekoná. Není možné, aby vláda měla k dispozici celý odbor Úřadu vlády s řadou expertů, který se problematikou sociálního vyloučení detailně zabývá, ale nesvěřila mu žádné pravomoce. Není možné, abychom jen záplatovali díry a nehledali hřebík, o který se látka trhá,“ řekla na závěr Olga Richterová. Ta také navrhne, aby se kontrolními závěry NKÚ zabýval sněmovní výbor pro sociální politiku ČR.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu