|  ZPRÁVY
pá 26. dubna, svátek má Oto, zítra Jaroslav
Domácí
EU chystá další spornou směrnici 

Evropská komise přichystala další směrnici. Může značně ovlivnit prodej či pronájem starých domů

12. února 2022 08:39 / Pixabay NakNakNak
 0   0
Celou Evropu čeká zřejmě přestavba. Cenám navzdory. Evropská komise totiž usiluje o to, aby se evropské budovy staly energeticky méně náročné, a tím také k životnímu prostředí šetrnější. Státy budou muset do roku 2025 sjednotit hodnocení energetické náročnosti budov na škále od A do G.

V půlce prosince minulého roku EK představila návrh směrnice, na jejímž základě by se měly ty energeticky nejnáročnější budovy do roku 2030 modernizovat. Změny by se týkaly i budoucích staveb. Směrnice tak může zkomplikovat již tak těžkou situaci v oblasti bydlení. Každá budova, která totiž od roku 2027 nebude mít energetický štítek alespoň na úrovni E, by podle návrhu EK nemohla být pronajata či prodána. O problematice informuje server dezeen.com.

EU se chce stát uhlíkově neutrální. Od roku 2030 tak nebudou smět nové budovy v EU produkovat žádné emise skleníkových plynů. U veřejných budov se tento požadavek vztahuje už k roku 2027. Investoři proto budou muset zajistit jejich co nejnižší energetickou náročnost a napájet budovy z obnovitelných zdrojů.

Státy budou muset do roku 2025 sjednotit hodnocení energetické náročnosti budov na škále od A do G. Nejpozději dva roky poté se bude muset 15 procent energeticky nejnáročnějších budov z kategorie G renovovat, aby splnily alespoň požadavky kategorie F. U obytných domů komise navrhla pro tyto renovace nejzazší termín 2030.

Podle návrhu má každý členský stát „vypracovat akční plán renovace budov na podporu renovace vnitrostátního fondu obytných a nebytových budov – jak veřejných, tak i soukromých – na vysoce energeticky účinný a dekarbonizovaný fond budov do roku 2050, a to s cílem přeměnit stávající budovy na budovy s nulovými emisemi,“ uvádí se v dokumentu, který připravila EK a který zveřejnil server euractiv.com. S tím souvisí také plán stanovení národních cílů do roku 2030, 2040 a 2050, jenž se týká očekávaného podílu opravených budov, spotřeby energie a emise skleníkových plynů z budov, rovněž přehledu politik a potřebných opatření v souvislosti s touto problematikou.

Tato směrnice by podle odborníků v praxi mohla znamenat, že by některé starší domy již nemohly být pronajímány či prodávány, pokud by neprošly renovací. To by mohlo být problematické v některých členských státech, kde je vysoký podíl starých domů, případně nedostatek prostor třeba k bydlení, což je případ České republiky, v níž je těžce dostupné bydlení zejména ve velkoměstech, tvrdí experti. Konec Evropské unie, jak ji známe dnes. Německá vláda chce změnu.

Zdroj: deezen.com, euractiv.com.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu