|  ZPRÁVY
čt 28. březena, svátek má Soňa, zítra Taťána
Domácí
Topolánek se vrací do čela Teplárenského sdružení 

Chci zabránit rozpadu teplárenství, říká Topolánek. Má prý už ale jen málo času

13. února 2022 08:40 / Depositphotos
 0   0
Je složité vysvětlovat lidem, že jsme se dobrovolně rozhodli zchudnout, když jsou mnozí chudí už teď, a současně "zachraňovat planetu", když nedokážeme v blízké budoucnosti ochránit ani naše spoluobčany, říká Mirek Topolánek, který se vrací do čela Teplárenského sdružení. Názor na energetickou krizi vyjádřil pro server tn.nova.cz.

Topolánek stál v čele teplárníků v letech 2011 až 2018, kdy ho nahradil Tomáš Drápela. Nyní se opět vystřídali.

Expremiér v pořadu Naše Česko okomentoval energetickou krizi, prozradil, o kolik podle něj lidem zdraží teplo, a jak se v cenách energií odrazí konflikt Ruska a Ukrajiny. Podle Topolánka je tep­lá­renství v nej­složitější situaci za dobu svojí existence. „Na výběr je buď řízená transformace nebo neřízený rozpad se všemi důsledky pro čtyři miliony lidí, kteří tento eko­lo­gický způsob vytápění využívají. Můj úkol je jasný, prosadit první možnost a rozpad tep­lá­renství nepřipustit. Času je ale velmi málo, bez konkrét­ních kroků vlády je ohrožena již příští topná sezóna," řekl ke svému zvolení Topolánek.

„U těch společností, které byly připraveny a nekrachl jim dodavatel plynu, tam ta cena šla o 3 až 30 % nahoru. U těch, kde se bavíme v desítkách až stovkách procent, tam se dá předpokládat, že pokud ty společnosti podepisují dlouhodobější smlouvy, mohla by u nich cena tepla jít dolů," říká Topolánek. Podle studií je rozumná hranice nákladů na bydlení a energie 20 % z příjmu rodiny. Když se to týká 10 % lidí ve společnosti, je to ještě v pořádku. U nás hrozí při těchto cenách, že se dostane nad 30 % nákladů na bydlení asi čtyři miliony lidí. „Tedy čtyřem milionům lidí hrozí chudoba a z toho dvěma milionům existenciální problémy," uvedl expremiér.

​Energetická krize je dle Topolánka umocněná postcovidovou situací. „Pokud se budou zvedat ceny energií, tak to určitě nebude kvůli chybám Česka, i když je děláme také. Ale bude to kvůli dekarbonizaci," přiblížil bývalý premiér.

Zajímavý pohled má Topolánek na Německo. To je podle něj Trojským koněm Evropské unie. Německá zelená politika, jejich zavření jádra a uhlí vede ke kombinaci obnovitelné zdroje a plyn a zvýšení závislosti Německa na plynu podle něj vede ke změně jeho zahraniční politiky. „Německo je s nadsázkou asi jediná země na světě, která je ochotná v rámci nějakého vyššího cíle zničit sama sebe i ty okolo," prohlásil staronový předseda Teplárenského sdružení.

„Kdyby celý cíl dekarbonizace  měl název 'Chceme se zbavit závislosti na importu ropy a plynu z Blízkého východu a Ruska', to je ten hlavní důvod, proč to děláme, tak bych tomu zatleskal. Pokud se někdo zaštituje záchranou planety, tak to beru jako zástupný důvod," dodal Topolánek.

Jak píše server seznamzpravy.cz, Topolánek stále také figuruje jako manažer ve slovenském přepravci plynu Eustream, který patří do skupiny EP Infrastructure (EPIF) z Energetického a průmyslového holdingu podnikatele Daniela Křetínského. Podle webu firmy má na starost zahraniční rozvoj a vztahy s veřejnými institucemi.

Teplárenské sdružení funguje od roku 1991 a sdružuje všechny významné firmy tuzemského teplárenství. V současnosti členové sdružení dodávají teplo do 106 měst a obcí České republiky. Inflaci v Česku může zkrotit jen jediný muž, ozývá se stále častěji.

Zdroj: tn.nova.cz, seznamzpravy.cz.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu