|  ZPRÁVY
pá 28. června, svátek má Lubomír, zítra Petr α Pavel
Domácí
Čtvrtý blok jaderné elektrárny v Černobylu 

Čeká nás podobná katastrofa podobná Černobylu?

09. dubna 2017 05:31 / Shutterstock
 0   1
Současný konflikt na východě Ukrajiny by mohl vést k rozsáhlé chemické katastrofě, srovnatelné s Černobylem, v případě, že by došlo k poškození skladů s plynným chlorem a jeho úniku!

Podle odborníků hrozba není jen hypotetická, protože 24. února zasáhl zatoulaný dělostřelecký granát depo v Doněcku, kde je uloženo okolo 7 tun této nebezpečné látky. Naštěstí k poškození kontejnerů nedošlo.

Před konfliktem, který vypukl na území Donbasu před třemi lety, se v regionu nacházelo 5 300 průmyslových podniků, i když ne všechny z nich zpracovávaly nebezpečné materiály.

Robert Amsterdam, politický expert a právník v mezinárodní advokátní kanceláři Amsterdam & Partners, podle portálu express.co.uk řekl: „Jestliže jedno z těchto nekontrolovaných míst, které obsahují chemikálie, vybuchne, jsou ohroženy životy desetitisíců lidí. Jde o potenciální katastrofu na úrovni Černobylu."

Rudy Richardson, profesor toxikologie na univerzitě v Michiganu, tento názor potvrdil: „V situaci, kdy se válečná zóna nachází v blízkosti koncentrace průmyslových zařízení, kde se vyrábějí a skladují toxické a výbušné chemikálie, je možné, že by mohlo dojít k jejich masivnímu úniku. Následek by byl katastrofický."

Zvláštní zpravodaj OSN Basket Tuncak uvedl, že poškození pouze jednoho 900-kilogramového kontejneru s chlórem má potenciál zabít kohokoliv ve vzdálenosti 180 metrů a přináší obrovské zdravotní riziko pro desítky tisíc okolních obyvatel. "V případě většího poškození by museli být evakuováni všichni obyvatelé v okruhu nejméně sedmi kilometrů," prohlásil Tuncak.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu