|  ZPRÁVY
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Zahraniční
Podle Asada je nutné válku vyhrát 

Asad se obává o budoucnost země: Pokud válku nevyhrajeme, Sýrii vymažou z mapy

07. dubna 2017 03:24 / Twitter
 0   1
Syrský prezident Bašár Asad prohlásil, že v občanské válce, která již šest let sužuje jeho zemi, není jiné možnosti kromě vítězství.

Asad to řekl v rozhovoru pro čtvrteční vydání chorvatského deníku Večernji list, z něhož cituje agentura Reuters.

Asad tvrdí, že jeho vláda v mírovém dialogu s opozičními skupinami stále neumí dojít k nějakému výsledku. Podle Reuters je pravděpodobné, že interview bylo realizováno ještě předtím, než americký prezident Donald Trump obvinil Asada z překročení "mnoha hranic" v souvislosti s úterním chemickým útokem.

Syrský prezident vystupuje v rozhovoru sebevědomě a potvrdil svůj záměr zcela porazit povstalce. Zároveň odmítl federalismus, který požadují kurdské skupiny na severu země.

„Pokud tuto válku nevyhrajeme, Sýrie bude vymazána z mapy. Proto jsme takoví odhodlaní a vytrvalí," uvedl.

Asad připomněl i nedávnou ofenzívu vzbouřenců v Damašku a nedaleko severosyrského města Hamá a zdůraznil: „Jde o džihádistickou opozici v zvráceném smyslu slova svatá válka. To je důvod, proč nejsme schopni dosáhnout prakticky žádných výsledků s touto částí opozice. Důkazem je i to, že během mírových rozhovorů v Astaně spustili útok na města Damašek a Hamá, čímž jsme se opět dostali do bludného kruhu terorismu a zabíjení nevinných lidí," tvrdí syrský prezident.

Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu