|  ZPRÁVY
po 1. července, svátek má Jaroslava, zítra Patricie
Domácí
Lenost je podle vědců nakažlivá 

Jste neskutečně líní? Jak ukazuje nový výzkum, jste v tom zcela nevinně

03. dubna 2017 08:50 / Shutterstock
 1   0
Už vás někdo označil za lenocha? Buďte v klidu. Jak ukázala nová studie, lenost je nakažlivá.

Francouzští neurofyzikové dokázali, že některé individuální charakteristiky chování člověka, jako je lenost, netrpělivost nebo obezřetnost, jsou ve skutečnosti „nakažlivé“. Výzkum byl zveřejněn v článku v časopise PLoS Computational Biology.

Před tím, než se účastníci pokusu podrobili testům, jim vědci nabídli, aby se seznámili s tím, jak dopadli další dobrovolníci. Ve skutečnosti žádní dobrovolníci neexistovali, jejich roli hrála umělá inteligence, strategie její činnosti se lišila různým stupněm lenosti, netrpělivosti nebo obezřetnosti.

Pravidla byla primitivní: na monitoru počítače se zobrazovaly dvě fotografie různých produktů, jejich ceny a předpokládaná výhoda z jejich předprodeje. Účastník experimentů měl vybrat optimální variantu akcí a předpovědět, co by udělal předchozí „hráč" na jeho místě.

Při sledování reálných hráčů a jejich představ o chování neexistujícího partnera, se vědci pokoušeli pochopit, jestli chování testovaných ovlivnilo zhlédnutí akcí přístroje. Ukázalo se, že akce umělé inteligence opravdu ovlivnily účastníky, vedlo to k větší nebo menší lenosti, obezřetnosti nebo netrpělivosti ve srovnání s tím, jak se chovali samostatně.

Zajímavé je, že samotní účastníci testování si toho nebyli vědomi a mysleli si, že jejich názor a chování se po pozorování umělé inteligence nezměnilo.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu