|  ZPRÁVY
ne 6. října, svátek má Hanuš, zítra Justýna
Domácí
Imunitu získanou po prodělané nemoci COVID-19 nově ohrožují mutace koronaviru 

Máme problém, hlásí vědci. Získanou imunitu nabourávají nové mutace

23. února 2021 09:07 / Depositphotos
 0   0
Jedinci, kteří prodělali onemocnění covid, by mohli být chráněni nejméně pět měsíců. Má to ale háček. Imunitu získanou po prodělané nemoci COVID-19 ohrožují nové mutace koronaviru.

Podle studie uveřejněnou BBC imunita po prodělání nemoci sice trvá déle, než se předpokládalo, přesto se ale u některých nakažených prokázala tak vysoká přítomnost viru v těle, že hrozil jeho další přenos na druhé. A nutně ani nemuselo jít o příznakového pacienta. „To znamená, že i když si myslíte, že jste již tuto nemoc měli a jste chráněni, a že jste si jisti, že je velmi nepravděpodobné, že se u vás rozvinou závažné příznaky, tak ale stále existuje riziko, že byste se mohli s virem setkat znovu a přenést ho na ostatní," vysvětlila pro BBC vedoucí výzkumu profesorka Susan Hopkinsová. 

Podle viroložky z Lékařské univerzity v rakouském Innsbrucku Dorothee von Laerové získanou imunitu po prodělání covidu ohrožují jeho nové mutace. Univerzita provedla testování 801 obyvatel lyžařského střediska Ischglu, které se stalo loni jedním z center nákazy. Z testů vyšlo, že přibližně 90 procent těch, kteří měli koronovirové protilátky na jaře, byli imunní i na podzim. „To je dobrá zpráva z Ischglu," komentoval výsledky rektor innsbrucké univerzity Wolfgang Fleischhacker.

U testovaných byla v dubnu loňského roku zjištěna séroprevalence 51,4 procenta, o osm měsíců později činila frekvence protilátek specifických pro SARS-CoV-2 po nemoci COVID-19 stále ještě 45,4 procenta. „I přes mírný pokles koncentrace protilátek ve srovnání s první studií můžeme hovořit o relativně stabilní imunitě," uvedla viroložka van Laerová.

Nebezpečím a varováním jsou však nové mutace koronaviru, zejména té jihoafrické, která se již rozšířila v rakouské spolkové zemi Tyrolsko. „Ochrana se začíná drolit," přiznala von Laerová. V Tyrolsku se objevilo šest reinfekcí jihoafrickým koronavirem u lidí, kteří se již zotavili z obyčejného onemocnění COVID-19. „Takový vývoj není pro virology nic nového," uvedla viroložka s tím, že bude nutné vakcínu upravit.

Na stejný problém upozorňuje i imunolog Václav Hořejší. Podle něj bude imunita po prodělání covidu fungovat téměř jistě i proti britské mutaci, mohou ale existovat nějaké mutace, u kterých to není úplně jisté. Ochrana nemusí platit například u objevené tzv. jihoafrické mutace. „Ta by možná mohla být odolná vůči vakcinaci, není to zatím úplně jisté, ale zdá se, že bude opravdu odolná, a to bude průšvih,” uvedl Hořejší. Vypadá to, že jihoafrická varianta je nejen nakažlivější než ta britská, ale také nebezpečnější než ostatní doposud objevené mutace, protože u poloviny sledovaných lidí protilátky nezafungovaly. Pandemii můžeme porazit jen jediným způsobem, radí vědec.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu