|  ZPRÁVY
po 29. dubna, svátek má Robert, zítra Blahoslav
Domácí
V boji s pandemií zatím prohráváme 

Pandemii můžeme porazit jen jediným způsobem, radí vědec

20. února 2021 11:05 / Depositphotos
 0   0
Epidemická situace může být do dvou nebo tří týdnů v celé zemi stejně závažná jako v uzavřených okresech, varoval ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle expertů to vypadá, že epidemie se v Česku vymkla kontrole. Jak z toho ven?

Podle odborníků nemáme moc na výběr. Většina z nich se přiklání k tvrdému lockdownu, který by měl trvat alespoň tři týdny. Nad epidemií může zvítězit pouze věda.

Vývoj pandemie bude nezávisle na opatřeních vždy záviset na chování jedince. „Zdravý rozum je důležitý, ale zdravým selským rozumem nezvítězíme nad epidemií. My musíme používat vědu. Ta nás může z této bídy vytáhnout," uvedl evoluční biolog Jaroslav Flegr pro CNN Prima NEWS. Podle Flegra dokázaly v pandemii obstát státy, které zavedly důkladné trasování a třítýdenní tvrdý lockdown. „Vyhráli ti, kteří zřídili pořádné trasování a testování a na tři týdny zavedli tvrdý lockdown," uvedl vědec.

O tom, že vývoj epidemie v Česku ovlivňuje individuální chování lidí, je přesvědčen i vakcinolog Beran. „Je potřeba využít aktivity každého člověka, aby se snažil dodržovat individuální epidemická opatření. Pokud se člověk někde pohybuje, tak musí dodržovat takzvaná 3R – ruce, roušky, respirátor – a pak samozřejmě rozum. Pokud lidé budou znovu a znovu dodržovat tato opatření, tak jsem přesvědčen o tom, že tato individuální opatření budou mít v populaci obrovský vliv."

Hlavní zbraní pro boj s covidem je podle odborníků jedině očkování. Počet vakcinovaných však v Česku není zdaleka tak vysoký, jak se původně plánovalo. K dnešnímu dni prošlo prvním kolem očkování něco přes 320 tisíc lidí, druhou dávkou bylo vakcinováno necelých 200 tisíc. Pro srovnání v podobně lidnatém státu Izrael první dávku dostalo už přes 4 miliony občanů a druhou přes 2 a půl milionu.

Vláda od příštího týdne zavádí povinné nošení respirátorů nejméně třídy KN95 nebo FFP2. Jejich nošení bude platit všude, kde je vyšší koncentrace lidí. Důvodem opatření je rozšíření nakažlivější britské mutace koronaviru. Povede povinné nošení respirátorů ke zlepšení epidemické situace? Zdravotní experti se obávají, že někteří lidé budou s respirátory zacházet stejně špatně jako s rouškami a budou je nosit klidně i několik týdnů. Takový přístup může přitom sám o sobě způsobit zdravotní komplikace. Během týdne hrozí kolaps nemocnic. Jsme na rozcestí, jsou jen dvě možnosti řešení, říká Roman Prymula.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu