|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Domácí
S britskou mutací se epidemiologická situace stále zhoršuje, říká Roman Prymula 

Během týdne hrozí kolaps nemocnic. Jsme na rozcestí, jsou jen dvě možnosti řešení, říká Roman Prymula

18. února 2021 12:55 / Česká televize
 0   0
Šíření nákazy v Česku nepolevuje. Rychle ubývají i nemocniční lůžka na jednotkách intenzivní péče. Ve středu bylo v nemocnicích v těžkém stavu s covidem 1227 pacientů, což je rekord. Rozvolnění, které navrhuje vláda na příští týden, by se nám mohlo hrubě nevyplatit.

Ministr průmyslu a obchodu kabinetu navrhne otevření obchodů od pondělí 22. února. Podle Andreje Babiše na uvolnění nemá vláda jednotný názor. „Situace je samozřejmě špatná. Pokud 50 procent lidí nedodržuje opatření, tak je to složitá situace. Ale myslím, že není situace, abychom rozvolňovali, není to dobrý nápad," uvedl dnes premiér.

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška hrozí v současné chvíli osmi krajům vyčerpání kapacit JIP. Roman Prymula pak v České televizi uvedl, že se Česko nachází na rozcestí a během týdne hrozí kolaps nemocnic. „Situace je nepochybně poměrně závažná. Když se podíváme na historický vývoj té epidemie u nás, tak tady byly i vyšší počty nakažených, nicméně ukazuje se, že britská mutace může mít i závažnější klinický průběh. Teď už jsou data z Velké Británie, která to potvrzují," vysvětlil Prymula.

Podle exministra máme pouze dvě možnosti. Buď na krátkou dobu uzavřeme téměř vše, anebo se další týdny a měsíce budeme potácet ve stejné situace, ve které jsme v současné době. Apelování na osobní zodpovědnost mezi Čechy evidentně nefunguje.

S britskou mutací se epidemiologická situace stále zhoršuje. „Když se podíváme na skladbu pacientů, tak tu skutečně narůstají středně těžké až těžké formy. Těch řešení opravdu už není moc. Buď tady bude nějaká krátkodobá tvrdá restrikce dva až tři týdny a pak uvolnění, nebo budeme v tom režimu, jakém jsme," řekl exministr.  Otevřít všechny obchody teď podle něj není možné, neboť s uvolněním se zvyšuje mobilita obyvatel.

Před otevřením obchodů a škol v současné epidemické situaci varovali i další epidemiologové a lékaři. Podle prezidenta Lékařské komory Milana Kubka by bylo otevření extrémně riskantní. „Vláda tuhle chybu udělala už začátkem prosince, když se chtěla zalíbit lidem. V situaci, kdy epidemie mírně klesala, došlo k rozvolnění a za tři týdny jsme zde měli malér. Pokud stejnou chybu udělá vláda z důvodu, aby se zalíbila lidem, protože ji více než na lidském životě záleží na politických bodech a na tom, kolik dostane hlasů ve volbách, v době, kdy se epidemie rozjíždí, tak ta katastrofa bude ještě větší. Je třeba si v této souvislosti uvědomit, že aktuálně je rezervní kapacita našich nemocnic nejnižší, jaká kdy za epidemie byla," uvedl šéf lékařů pro CNN Prima News. Nejen britská a jihoafrická. V Česku se šíří jiná nebezpečná mutace, varují vědci.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu