|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Domácí
Epidemie je v Česku rozjetá na maximum  

Chtěl bych se mýlit, ale epidemie se v Česku rozjíždí do děsivých rozměrů, varuje biochemik Konvalinka

14. února 2021 12:04 / Depositphotos
 0   0
Vláda kvůli šíření covidu výrazně omezila volný pohyb v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Na zastavení epidemie to ale stačit nebude. Podle biochemika Jana Konvalinky je naše země příliš propojená a epidemii nová opatření už nestačí ovlivnit.

Index rizika protiepidemického systému PES se v neděli po měsíci vrátil na nejvyšší stupeň. Vzrostl ze sobotních 73 bodů na 77 bodů ze sta. Důvodem je nárůst průměrného počtu nově nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel za posledních 14 dní ze sobotních 954 na 964. Největší počet případů nákazy v republice byl za uplynulých sedm dní zaznamenán na Trutnovsku, na Chebsku a Sokolovsku. Tyto tři okresy vláda v pátek kvůli šíření nemoci uzavřela do karantény. Vysoká čísla ukazují na vysokou prevalenci britské mutace viru.

„Viděl jsem mapy, které ukazují prevalenci, čili výskyt infekce v jednotlivých okresech Česka za posledních sedm dní a také v jednotlivých okresech Německa. A je to docela děsivý obrázek. Česká republika tam svítí rudě, Německo růžově a černé jsou okresy, o kterých mluvíme, plus některé okresy východních Čech," uvedl prorektor Univerzity Karlovy Jan Konvalinka pro Český rozhlas. 

„V Německu mají mnohem přesnější data o rozšíření mutací. Ukazuje se, že největší koncentrace britské mutace kupodivu není na hranicích blízko Británie, ale na hranici s Českem, v sousedství Chebska. To ukazuje, že tady máme hodně té virulentnější nebezpečnější mutace, která přechází i do sousedních německých okresů. V této souvislosti by bývalo mělo smysl to zastavit, ale myslím, že už je pozdě. Že jsme to měli udělat před měsícem," míní Konvalinka. Rozšíření britské varianty v Česku odhaduje Konvalinka v současnosti na desítky procent. A jde to podle něj stále nahoru.

Vědec se rovněž domnívá, že se aktuální situaci věnuje příliš málo pozornosti, příliš málo úsilí a příliš málo peněz. „Je to podobná analogická situace s jarem loňského roku, když jsem slyšel řeči, jak je testování drahé, kolik stojí milionů. Každý den lockdownu stojí tuto zemi pět miliard korun a my bychom se měli podívat, jak to dělají země, které jsou úspěšnější než my. A to není Švédsko, ale je to třeba Dánsko a Finsko," upozorňuje.

„V Dánsku sekvenují mnohonásobně více než my. Mají přesné, asi nejlepší na světě, informace o tom, kolik mutací tam mají. Dávají veliké peníze do sekvenování i do testování. A jsou v dramaticky lepší situaci, než jsme kdy byli my. Mají méně obětí, méně nemocných, méně lidí v nemocnicích a mohou postupně otevírat. Toto je ta cesta. Musíme investovat do věcí, které nám dají informace pro to, abychom mohli strategicky zemi řídit."

Epidemiologická situace se u nás s britskou mutací může rapidně zhoršit. „Když teď otevřeme společnost, restaurace, obchody, jak to chce celá řada silných, významných hráčů na naší politické scéně, tak bude celá země jako Chebsko," předpovídá Konvalinka. Naschvály ministerstva zdravotnictví? Počet hospitalizovaných nesedí, tvrdí experti.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu