|  ZPRÁVY
út 14. května, svátek má Bonifác, zítra Žofie
Domácí
Epidemie je v Česku rozjetá na maximum  

Jsme v nejhorší fázi, ve které jsme během epidemie byli. Žádný stát by teď nerozvolnil, varuje epidemiolog

17. února 2021 08:44 / Depositphotos
 0   0
V úterý laboratoře odhalily 12 486 nově nakažených. Reprodukční číslo podle údajů ministerstva zdravotnictví stouplo z 1,06 na 1,08 a šíření viru tak opět zrychluje. Česká republika se nachází ve velmi složité situaci. Čísla jdou stabilně nahoru a hlasy na rozvolnění sílí. Podle expertů se nám teď ale jakékoli uvolnění krutě vymstí.

Díky tvrdým protiepidemickým opatřením se většině evropských zemí v posledních týdnech podařilo zkrotit zimní vlnu epidemie covidu-19 a stále víc států proto přikračuje k opatrnému rozvolňování. Česku se ale rapidní snížení denních přírůstků nedaří a počty pozitivně testovaných naopak rostou. Česká vláda v boji s pandemií selhává a v zahraničních médií se o nás píše jako o "covidovém kotli v srdci Evropy". 

Česká republika se aktuálně skutečně nachází v jedné z nejhorších fází celé epidemie. Lidé jsou unavení, podle průzkumů nedodržují opatření, nehlásí kontakty, máme vysoká čísla a zároveň sílí tlak na rozvolnění. Epidemiolog Rastislav Maďar ale před možností uvolnění důrazně varuje.

„Čistě epidemiologicky na to určitě vhodná doba není. Stále nám chybějí masivnější testovací kapacity, stále není vyřešená jednoduchá dostupnost testů. Lidé se vyhýbají karanténnímu záchytu, už nemají ochotu opatření dodržovat. Když se otevře z důvodů jiných než odborných, čili když bude tlak politický nebo komerční, za stávající situace nám to virus škaredě vrátí," uvedl epidemiolog v České televizi.

Upozorňuje na to, že naše společnost je rozpolcená a mnohdy demoralizovaná, jenže reprodukční číslo i záchyty nových případů jsou stále vysoké. „Všude, kam se podíváte, vidíte nedodržování opatření. Lidi už otravují. Nedivím se, ale je to riziko. Kdyby lidé prevenci nedodržovali, rozjelo by nám to situaci. Virus bude mít prostor narazit na větší množství osob, které ještě nemají protilátky," varoval.

Pesimisticky se epidemiolog staví i ke znovuotevírání škol, neboť obnovení prezenční výuky zvyšuje mobilitu celé populace. Z pochopitelných důvodů nejsou děti schopny řádně dodržovat nařízená opatření a zvyšuje se tak riziko nákazy. „Nemyslím si, že by si otevření škol riskla jiná země na světě na té úrovni, na které jsme teď nebo na které budeme za dva týdny. Když se to udělá, křivka půjde nahoru a za následek to bude mít, že se bude znovu brzdit, znovu půjdou děti ze škol pryč, bude se to brzdit mnohem delší dobu," uvedl epidemiolog. 

Připomeňme si podzimní rozvolnění, ze kterého se naše zdravotnictví do dnešních dnů nevzpamatovalo. Například sousední Německo, které kvůli obavám z dalšího šíření koronaviru minulý týden obnovilo hraniční kontroly na českých hraních, v pondělí odhalilo 3856 nových případů nákazy, tedy zhruba o pět tisíc míň než osmkrát menší Česko. Chtěl bych se mýlit, ale epidemie se v Česku rozjíždí do děsivých rozměrů, varuje biochemik Konvalinka.

Fotogalerie
Ilona Cílková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu